Türkiye'nin en temiz denizi oradaydı! Tatilcilere kötü haber: Müsilaj belası oraya da sıçradı

Türkiye'nin en temiz denizi oradaydı! Tatilcilere kötü haber: Müsilaj belası oraya da sıçradı

Tatilcilere kötü haber, "Türkiye'nin en temiz denizi" olarak bilinen Saros Körfezi, Marmara Denizi'ni esir alan müsilaj tehdidiyle karşı karşıya. Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın Saros'a sıçradığını ve deniz canlılarında ölümlerin arttığını belirterek acil müdahale çağrısı yaptı.

BURAK AKDOĞAN

Marmara Denizi'nde aylardır süren müsilaj (deniz salyası) kabusu, şimdi de Türkiye'nin en temiz denizlerinden biri olarak kabul edilen Saros Körfezi'ni tehdit ediyor. Oksijen'e konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı çarpıcı açıklamalarla, felaketin boyutlarının sanılandan çok daha büyük olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

PROF. DR. SARI: "YÜZEYDEKİ MÜSİLAJ FELAKETİN BİNDE BİRİ!"

Müsilajın Marmara Denizi'ndeki etkileri üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Sarı, yüzeyde görülen müsilajın, buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtti. 2021'deki müsilaj felaketinin ardından Marmara'nın 0-30 metre derinliklerindeki tüm sünger topluluklarının öldüğünü hatırlatan Sarı, şimdi de benzer bir tehlikenin Saros Körfezi için söz konusu olduğunu söyledi.

yeni-proje-2025-03-22t102546-569.jpg

"SÜNGER VE PİNALARDA ÖLÜMLER ARTTI"

Prof. Dr. Sarı, ekim ayında ilk olarak Erdek Körfezi'nde görülen müsilajın, beş ay içinde tüm Marmara'yı sardığını ve Kuzey Ege'ye ulaştığını belirtti. Sarı, "Sünger topluluklarında ve pinalarda ölümler arttı" diyerek, Saros Körfezi'ndeki deniz yaşamının ciddi tehlike altında olduğunu vurguladı.

ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın Saros Körfezi'ndeki yayılımının engellenmesi ve deniz ekosisteminin korunması için acil müdahale çağrısında bulundu. Sarı, yetkilileri ve kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Müsilaj (Deniz Salyası): Denizdeki mikroskobik bitkisel canlıların (fitoplankton) aşırı çoğalması sonucu oluşan yapışkan, jelatinimsi madde. Kirlilik, iklim değişikliği ve aşırı avlanma gibi faktörler müsilaj oluşumunu tetikleyebilir.

yeni-proje-2025-03-22t102633-348.jpg

Saros Körfezi: Türkiye'nin Trakya kıyısında, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda yer alan, temiz suları ve zengin biyoçeşitliliği ile bilinen körfez.

Süngerler ve Pinalar: Denizlerin dibinde yaşayan, ekosistem için önemli canlılar.

Erdek Körfezi: Marmara denizinin güneybatı kıyılarında, Kapıdağ Yarımadası ile anakara arasında kalan körfez.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN