Üniversiteye giriş sınavı YKS maratonu sona erdi! İşte sınav yorumları

Üniversiteye giriş sınavı YKS maratonu sona erdi! İşte sınav yorumları

Üniversitelerin lisans ve önlisans bölümlerinde eğitim almak için YKS sınavına katılan adaylar, soruların genel olarak kolay olduğunu fakat matematik sorularının beklentilerin üzerinde zorlukta hazırlandığını dile getirdiler. İşte, öğretmenlerden ve öğrencilerden TYT-AYT-YDT sınav yorumları...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve üç oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tamamlandı. Üniversite hayali kuran adaylar, bu yıl son kez ter döktü. 26 Haziran Cumartesi günü birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 27 Haziran Pazar günü ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç sınavda adaylara toplam 340 soru yöneltildi. Sınavdan çıkan adaylar, hatırladıkları soruları ve cevapları kendi aralarında tartışarak sosyal medyada #YKS2021 etiketiyle TYT-AYT-YDT sınav yorumlarını paylaşıyor.

YKS (TYT-AYT-YDT) SORULARI ZOR MUYDU KOLAY MIYDI?

* AYT kolaydı bu arada, hiç değil 3 tane deneme çözen kişi bile bunu full'erdi, ama ben full'eyemedim.

* Türkçe soruları çoğunlukla paragraftı, dilbilgisi ağırlıklı sorarlarsa yapamam diye korkmuştum ama bana göre kolaydı. Matematikte çok fazla problem vardı. Din Kültürü sorularını Felsefeden ayırt edemedim, yorum gücü istiyordu. Bence kitap okumayı seven öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

* 160 soruluk sınavda 35 soru cevaplamam dışında bir sorun yok #YKS2021

* Sınav güzel geçti. Bence her sorunun iki cevabı vardı. Hepsi birbirine çok yakındı o anlamda biraz zorlandım. Türkçe iyi geçti beklediğimden kolay geldi sorular. Sayısal sorular biraz karışıktı ama Fen daha iyiydi. Yarını bekleyeceğiz.

* Abi matematik mi çözmeye çalıştım, ölümsüzlüğü bulmaya mı belli değil ya...

* Sınav fena geçmedi ama sorular zordu. Yaptık bir şeyler. Türkçe de paragraf soruları uzundu. Okumak zaman aldı. Zaten en sona bırakmışım. Fen ve matematik iyi geçti.

* Sınav çok yorucuydu. Bütün sorular yeni nesil sorulardı. Ben öylesine girdim ama Allah YKS tayfanın yardımcısı olsun.

* Sorula kolaydı. Çalışında yapabiliyorsunuz. Sorular bana uzun geldi. Okuyana kadar zaman kaybettim. Pek mutlu olduğum söylenemez.

* YKS sınavına giren tüm arkadaşlara başarılar şimdiden kötü geçenlerde canını sıkmasın akışına bırakın.

* Bu sınav çok zordu. Dünkü sınavda zordu ama biraz daha ortalamaydı. Bu sınavda özellikle matematik inanılmaz zordu. Ben çok fazla deneme çözdüm, geçen yılların çıkmış sorularını çözdüm. Bunun matematiği çok başka bir şeydi. Gerçekten çok zordu.

* İyi ki zamanında YGS ve LYS'ye girmişim o zamanlardaki sorulara zor dediğim için utanıyorum şuan kendimden.

* Türkçe soruları çok uzundu. Zordu, süslenmişti. Sosyal bilimler kolaydı. Çalışan çok rahatlıkla yapabilir. Matematiğe zaten çalışmamıştım, bir iki soru yaptım. Paragraflar süslü olduğu için okumakta zorlandık. Bu nedenle verilen ek süre de yetmedi.

* Matematik sorularını mezarından kaldırıp Einstein'a hazırlattıklarına yemin edebilirim ama kanıtlayamam.

* Sayısal çözeceğim bugün. Bilgisayar mühendisliği istiyorum. Dünkü sınav beklediğimden zor geçti. Verilen süre yetmedi. Pandemiden dolayı çalışamadığımız için konuların azalması iyi oldu.

* Din sorusu diye tarih sorusu sormuşsunuz #ÖSYM

* Felsefe sorularını Aristoteles çözecek diye mi hazırladınız? #YKS2021

* O kadar öğrendiğim dil bilgisi ve edebiyat bilgilerini ne yapsam sınavda işime yaramadı çünkü.

* Sınav çok zor değildi bence çalışan için kolay bile denebilir. Birkaç soru gerçekten zordu. Bazıları için zor olabilir, çünkü konuştuğum öğrenciler çok zorlandıklarını söylediler.

* Kolaydı valla, sadece sorular çok uzun insanın canı sıkılıyor onun dışında kolaydı bence. Sadece edebiyatta eski Türkçe sorular vardı o biraz zordu Halil İnalcık'tan başkası da çözemezdi.

aw107719-02.jpg

YKS SINAVI UZMAN YORUMLARI

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanları TYT sorularını değerlendirdi.

MATEMATİK (Ertuğrul Çelik-Kemalettin Ağaç)

Matematik testi muhakeme gücünü ve yorum kabiliyetini ölçen sorulardan oluşuyordu. Zor soru sayısı önceki yıllara göre biraz daha fazla. Öğrencilerin çok fazla süre problemi yaşadığı bir sınav yapılmış.

GEOMETRİ (Mehmet Güler)

2021 TYT'de geometri sorularında müfredat dışı soru yoktu. Temel geometrik kavramlara hakim, bilgiyi yorumlayabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav oldu. Bu yılın geometri sorularını geçmiş yılların geometri soruları ile karşılaştırdığımızda biraz daha zaman alan ve daha zor geometri sorularının olduğu bir TYT olduğunu söyleyebiliriz.

FİZİK (Ulaş Türken-Banu Metin)

2021 TYT Fizik soruları müfredat dahilinde olup son yıllardaki gibi 9. ve 10. sınıf konularıydı. Beklenmedik bir soru yok. Adaylar ısı sıcaklık, madde ve özellikleri, enerji, optik, kuvvet hareket, basınç konularından sorularla karşılaştı. Düzgün çalışan ve zamanı iyi kullanmayı öğrenmiş öğrencilerin yapabileceği sorular sorulmuş.

KİMYA (Nihal Şen-Gamze Çakır)

2021 YKS/TYT sınavındaki Kimya soruları 9. ve 10. sınıf müfredatını içeriyor. Öğrenciler soruların anlaşılabilir olduğunu ifade ediyorlar. Bilgi ağırlıklı sorulardan oluşan Kimya bölümünde dersi iyi dinleyen ve tekrar eden öğrenciler için tüm sorular yapılabilir.

BİYOLOJİ (Emine Güler Durmaz)

2021 TYT Biyoloji soruları MEB kazanımlarına ve müfredata uygunluk gösteriyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 9. sınıf ve 10. sınıf ünitelerine ait kazanımların sorgulandığı bu sınavdaki sorular, temel biyoloji konularına hakim ve dikkatli öğrencilerin kolayca yapabileceği düzeyde.

TÜRKÇE (Mutlu Kılavuz)

TYT Türkçe testi, soru sayısı ve konu dağılımları bakımından geçen yılki sınavın benzeri şeklinde hazırlanmış. Paragraf soruları normalden daha kısa metinlerden oluşuyor. Ancak 25 paragraf sorusunu art arda çözmeye çalışmak öğrencinin bu teste zaman kaybetmesine ve yorulmasına yol açtı.

TARİH (Ekber Zekioğulları)

Öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, tarih soruları daha çok yorum ağırlıklı. Verilen öncül ve diyalog üzerinden, öğrencilerin yorum yapmaları ve bir yargıya varmaları istenmiş. TYT mantığına uygun, okuduğunu hızlı anlayan ve kavram bilgisine sahip öğrencilerin zorlanmayacağı sorular soruldu.

COĞRAFYA (Lale Erdemli)

Soruların 9. ve 10. sınıf konularına dağılımı dengeli. Son yıllarda sorulmayan dünyanın şekli ve hareketleri konusundan soru soruldu. Zorluk derecesi normal, çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınav olmuş.

FELSEFE (Birsen Arslankara)

2021 TYT Felsefe soruları, bilgi ağırlıklı olmayan, çeldiricilerden oluşmayan, yoruma dayalı ve oldukça kolay sorulardı. Sorular daha çok 10. Sınıf müfredatı ile ilgiliydi.

20200906-2-44219523-57935199.jpg

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2021 yılı YKS sınavının sonuçları 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü açıklanacak. YKS sonuç ekranı ÖSYM sonuç açıklama sistemi üzerinden erişime açıldığında sonuc.osym.gov.tr adresinden öğrenilebilecek. 4 Ağustos'ta erişime açılacak olan sınav sonuçlarının ardından yeterli puan alan adaylar, okul tercihlerini gerçekleştirecek.

YKS'nin Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 592 bin 579, Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 781 bin 760 ve Yabancı Dil Testi'ne (YDT) 130 bin 522 aday katıldı.

YKS'DE BARAJ PUANI KAÇ 2021?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih edebileceklerdir.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan için Bakınız 6. madde.) olması gerekmektedir.

aw107904-01.jpg

YKS SORULARI VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

ÖSYM, tüm merkezi sınavlarında soru kitapçığını ve cevap anahtarını sınav günü ya da sınavdan bir gün sonra adayların erişimine açıyor.

Üç oturum halinde gerçekleştirilen YKS'nin (TYT-AYT-YDT) soruların bir bölümünün 28 Haziran 2021 Pazartesi günü www.osym.gov.tr adresinde açıklanması bekleniyor.

SINAVLARDA MASKE VE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLDİ

ÖSYM, kovid-19 salgınına karşı tedbir aldı. Bu kapsamda, sınav binaları, detaylı temizlik yapılıp dezenfekte edildi. YKS'nin her oturumunda, koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı.

İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirdi. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla lateks eldiven dağıtıldı. Adaylar ve görevliler, kendi maske veya siperlikleriyle de sınav salonuna geldi.

Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Adaylar, sınav binalarına girişte sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN