Üniversitelerde yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? YÖK kararını açıkladı

Üniversitelerde yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? YÖK kararını açıkladı

13 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren açılacak üniversitelerin akademik takvimleri farklılık gösteriyor. 2021-2022 öğretim sezonunda üniversitelerde yüz yüze eğitim yapılacağını açıklayan YÖK Başkanı Erol Özvar, herhangi bir dersin yüzde 40'ının uzaktan eğitimle yapılacağını, tercihin üniversite yönetimlerine bırakıldığını söyledi. İşte, üniversitelerin açılış tarihi...

Yaklaşık 1,5 yıldır uzaktan eğitim modeliyle ders yapılan üniversiteler, 2021-2022 öğretim yılında yüz yüze eğitime başlamaya hazırlanıyor. Üniversitelerde kovid-19 salgınına karşı her türlü önlemler alınırken, aşı sürecini tamamlamayan veya hastalığı geçirmemiş öğrencilerden haftada iki kez negatif PCR testi istenecek.

2021-2022 ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Türkiye'deki ve Kuzey Kıbrıs'taki üniversiteler, 13 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren peyderpey açılacak. Her üniversitenin akademik takvimi farklılık gösterdiği için, üniversitelerin açılma tarihi de değişiklik gösterebilir.

Üniversitelerde öğrencilerin 1,5 yıldır uzaktan eğitimin ardından yeni sezonda yüz yüze eğitimle derslerine başlayacağını dile getiren YÖK Başkanı Erol Özvar, şunları söyledi:

"Uzaktan eğitim, yükseköğretimin bir parçasıdır, kendisi değil. Uzaktan eğitimin, yükseköğretimde yüz yüze eğitimin yerini alması veya onu ikame etmesi beklenemez. Örgün eğitimde asıl olan yüz yüze eğitimdir.

Şimdi 2021-2022 akademik yılında bütün üniversitelerimizde aldığımız karara göre eğitim ve öğretim yüz yüze yapılacak. Artık eğitim ve öğretimin üniversitelerde yüz yüze, yani öğrencilerimizin arkadaşlarıyla beraber, öğretim üyeleriyle beraber, kampüsün içerisinde, fakültelerde, bütün sosyal alanlarda yapılmasını arzu ediyoruz.

1,5 yıl öncesinde üniversitelerimizde nasıl yüz yüze eğitim yapıyorsak bu sene de eğitim öğretim bu şekilde başlatılacak. Öğrencilerimizi heyecanla üniversitelerimize bekliyoruz."

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM OLACAK MI?

2021-2022 öğretim sezonuna üniversitelerde yüz yüze eğitimle başlanacağını dile getiren YÖK Başkanı Erol Özvar, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Üniversitelerimizde artık eğitim öğretim yüz yüze yapılacak. Üniversitelerde derslerin bir kısmını uzaktan eğitim usulleriyle yapabilmeleri için gerekli mevzuat çalışmalarını da tamamladık ve üniversitelerimizle paylaştık.

Üniversitelerimizde, derslerin yüzde 40'ı veya herhangi bir dersin yüzde 40'ı uzaktan eğitim yoluyla yapılabilecek. Yani bu şekilde üniversitelerimizde yüz yüze eğitim devam ederken bir taraftan da öğrencilerimiz dersin bir kısmını uzaktan eğitim usulleriyle alabilecek. Böylece üniversitelerimizde harmanlanmış (hibrit) eğitim usulleriyle eğitim öğretim faaliyetleri yürütülebilecek."

YÜZ YÜZE YAPILAN DERSLER ONLINE DA İZLENEBİLECEK

Harmanlanmış eğitimin, yüz yüze eğitimin yanı sıra bir ders veya derslerin bir kısmının internet yoluyla yapılması olduğunu dile getiren Özvar, uzaktan eğitimin sadece çevrimiçi değil, derslere ait eğitim materyallerin bir bölümünün sisteme önceden yüklenmesi yoluyla da olabileceğini söyledi. Özvar, böylece öğrencilerin diledikleri zaman canlı dersler olmadan bu derslere ve notlara ulaşabileceğini ifade etti.

Üniversitelerin derslerin bir kısmını yüz yüze verirken 'senkron' denilen aynı anda çevrimiçi olarak da öğrencilerine ulaştırabileceğini, ayrıca 'asenkron' yani derslerin video kayıtlarının izlenmesinin önünü açan uygulamalar yapabileceğini belirten Özvar, "Böylece yüz yüze eğitimin yanı sıra çevrimiçi, senkron ve asenkron gibi uzaktan eğitim yöntemleriyle öğretimin daha zengin şekilde yürütülmesine imkan sağlanacak. Kovid-19 süreci içinde üniversitelerimiz, bu öğretim yöntemlerinden diledikleri şekilde istifade edebilecek" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN