Uzmanlar 'acil' diyerek 'diri fay haritası' için uyardı: Olan depremler kayıtlı faylara denk gelmiyor

Uzmanlar 'acil' diyerek 'diri fay haritası' için uyardı: Olan depremler kayıtlı faylara denk gelmiyor

Prof. Dr. Şükrü Ersoy diri fay haritasına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, “meydana gelen bazı depremlerin yerlerinin kayıtlı faylara denk gelmediğini belirterek, “Diri fay haritası acilen yenilenmeli” dedi. Ersoy’un çağrısını destekleyen Prof. Dr. Şerif Barış ise “Sadece jeolojik çalışmalarla güncellerseniz hep eksik kalacaktır” görüşünü dile getirdi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7’lik depremlerin ardından bölgede ve ülkede artçı sarsıntılar olmaya devam ediyor ancak Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bazı depremlerin yerleri kayıtlı faylara denk gelmediğini belirtti.

‘ACİLEN DİRİ FAY HARİTASININ YENİLENMESİ GEREKİYOR’

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy diri fay haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Twitter'dan paylaşım yapan Ersoy, “Bugün de dahil olmak son günlerde ülkemizin çeşitli yerlerinde depremler oluyor. Fakat bu depremlerin bazılarının yerleri kayıtlı faylara denk gelmiyor. Acilen DİRİ FAY HARİTASININ YENİLENMESİ gerekiyor. Bu konuda aktif tektonik çalışan çok yetkin jeologlarımız var. Ekip kurmalı” çağrısında bulundu.

‘BU ÇALIŞMALAR OLMAZSA HARİTALAR EKSİK KALACAK’

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Ersoy'u alıntılayarak "Fayları sadece jeolojik çalışmalarla güncelleseniz de küçük ve orta büyüklükteki depremlerin olduğu fay parçalarının izleri yüzeyde izi olmayacağı ve de denizle göl tabanlarında da jeolojik çalışmalar yapılamayacağı için fay haritaları hep eksik kalacaktır. Daha doğru ve tamamlanmış bir güncel fay haritası için ülkemizde önceden yapılmış çeşitli jeofizik çalışma sonuçları ile yeni yapılacak fay izi belirleme çalışmalarında mutlaka jeofizik yöntemler ve sismolojik veriler de kullanılmalıdır" şeklinde yanıt verdi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak da Barış’a destek vererek “Hocam eğer lidar, ortofoto ve arazi denetimi bir arada olmaz ise haritalar hep eksik kalacaktır” görüşünü dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN