Uzmanlar o şehirleri işaret etti! Önlem alınmazsa aynısı yaşanacak! Her geçen gün tehlike daha da yaklaşıyor

Uzmanlar o şehirleri işaret etti! Önlem alınmazsa aynısı yaşanacak! Her geçen gün tehlike daha da yaklaşıyor

Türkiye'de büyük deprem üretebilme özelliğine sahip olan fay hatları yer alırken uzmanlar da uyarılarını peş peşe sıraladı. Önlem alınmaması durumunda aynı senaryoların yeniden yaşanacağına dikkat çeken yetkililer tehlikenin her geçen gün daha da yaklaştığını vurguladı. 1930'lu yıllardan bu yana yaşanıyor diyerek acil önlem alınması gerektiğinin altı çizildi. İşte tüm detaylar…

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam 3 büyük fay hattı bulunmaktadır. 1930'lu yıllardan bu yana sürekli deprem üreten fay hatlarında yaşanan depremler ciddi sonuçlar doğuruyor. İstanbul'da yaşanabilecek olası büyük bir deprem için uzmanlardan uyarılar peş peşe gelirken tehlikenin de adım adım yaklaştığı belirtiliyor. Kuzey Anadolu Fay Hattının geçtiği İstanbul, Tekirdağ, Erzincan gibi şehirlerde geçtiğimiz süreç içerisinde büyük depremler yaşandı. Yeniden benzer bir tablonun yaşanmaması için uzmanlar “ acil önlem” diyerek uyarılarını peş peşe sıraladı. İşte tüm detaylar…

DÜNYANIN EN HIZLI FAY HATTI

Geçtiğimiz günlerde Bursa'da meydana gelen deprem ile birlikte Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan illerde tedirgin olmaya başladı. .1 büyüklüğündeki deprem sonrasında herkesin aklında canlanan soru büyük İstanbul depremi geldi mi? oldu. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinden yer alan iller için diri fay hattı haritası da MTA tarafından yayınlandı.

turkiye-deprem-hatti.jpg

Dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ yanal atımlı fay hattı olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, hem uzmanları hem de vatandaşları endişelendiriyor. KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güneyde Arap Levhası (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir.

1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atılımla aktif fay hattı olan KAF, Van Gölü'nün Saros Körfezi'ne kadar tüm Kuzey Anadolu'yu kesmektedir.Tek bir fay hattından oluşmamakla birlikte pek çok parçadan oluşan fay zonlarını da bünyesinde barındırıyor. Fay hattında parçalanmış, ezilmiş kayaçlarla birlikte soğuk ve sıcak su kaynakları da görünmektedir. Bunun yanı sıra gölcükler, traverten oluşumları, genç volkanik konilerde görülüyor.

turkiye-deprem-kusagi.jpg

Fay hattının bazı kısımlarında ise deprem esnasında 0,5-1,5 m düşey, 1,5-4,3 m yatay atımlar kayda alınmıştır. Genç Kuvaterner zamanından itibaren 800–1000 m yatay atım yaptığı ötelenen genç vadi yatakları üzerinden tespiti yapıldı.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ŞEHİRLERİ

Türkiye'nin kuzeyi kesiminden doğu batı doğrultusuna doğru yönelen Kuzey Anadolu Fay Hattı Saros Körfezi'nden başlamaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi'ne kadar uzantısı bulunan fay hattı Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları ile birlikte İzmit Körfezi’ni de kapsamaktadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve vana kadar uzanıyor. Bunun yanı sıra Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik'te deprem kuşağı içerisinde yer alıyor.

turkiye-fay-hatti-3.jpg

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE GERÇEKLEŞEN DEPREMLER

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde şimdiye kadar gerçekleşen büyük depremler şu şekildedir:

1929 Suşehri, Sivas: 6.1

1939 Erzincan: 7.9

1942 Niksar-Erbaa: 7.0

1943 Tosya-Ladik: 7.2

1944 Bolu, Gerede: 7.2

1951 Kurşunlu: 6.9

1957 Abant: 7.1

1966 Varto: 6.9

1967 Mudurnu: 6.8

1992 Erzincan: 6.8

1999 Gölcük: 7.4

1999 Düzce: 7.2

2022 Düzce: 6.0

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN