Yeni trend seyreltilmiş ve yerel eğitim modeli

Yeni trend seyreltilmiş ve yerel eğitim modeli

Milli Eğitim’de son zamanlarda yaşananları KARAR’a değerlendiren Prof. Dr. İrfan Erdoğan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. AK Parti’nin eğitim bilimine sahip olamadığını belirten Erdoğan, bir şey yapma beklentisinin eğitime dair yanlış kararlar almaya yol açtığını söyledi. Erdoğan, salgının pedagojik devrim yapma fırsatı sunduğunu vurgulayarak dünyanın seyreltilmiş yerel eğitime gittiğini ifade etti.

ALİ BARSKANMAY

Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2006 yılında başkanlığını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İrfan Erdoğan, eğitim uzmanı ve KARAR yazarı Ali Barskanmay’ın sorularını yanıtladı.

Birçok konu başlığına değinen Erdoğan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Eğitimde sürekli bir yenilenme hali beklentisi içine girmenin doğru olmadığını belirten Erdoğan “Eğitim ayvayı yeme hali yaşıyor. Reform yorgunu. Bir şey yapma beklentisi var ancak bu beklenti eğitime dair yanlış kararlar almaya sebep oluyor. Gemiyi limana çekmeden denizde onarmak daha doğru bir yaklaşım. Eğitim; bilimle, toplumla, sanatla, sporla, hayatla birlikte değişir. Üst düzey yöneticiler buna yol verir. Yoksa eğitim değiştirilmez, değiştirilemez” dedi.

AK Parti’nin eğitim bilimine sahip olmadığını anlatan Erdoğan “Ömer Dinçer, reform yapma havasıyla eğitim bilimine daldı. Nabi Avcı, entelektüel biri ancak icraatı erteledi. Eğitim biliminin halkın nezdinde de değeri oldukça yüksek” diye konuştu.

Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda istifa eden eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk dönemine ilişkin ise şunları aktardı:

“Ziya Hoca, büyük iddialar ile geldi. Eğitimde kurtarıcı olma, reformist olma iddiası, çok konuşmaları, kendisine olan beklentiyi yükseltti. Sonra algı yönetimini taktiğe dönüştürdü. Ziya Hoca reformsuzluğu, iddiayı tüketti. Teorisi çok güçlü. Beklenti içine soktu herkesi. Ancak ortada bir şey yok. Bu durum Ziya Hoca’yı tüketti.”

Kovid-19 salgını sürecindeki eğitimi değerlendiren Erdoğan “Eğitim kavramının çok ön plana çıkması dünya eğitimine zarar vermiştir. Eğitimi okula hapsetmek doğru değil. Tanrı salgın vesilesiyle bize pedagojik devrim yapma imkânını sundu. Bilgi bombardımanını ve Milli Eğitim’in kalem çeşidini azaltmalıyız: Daha az ders, daha az saat, daha az yıl, daha az içerik. Bilimin öncülüğünde temel dersler belirlenmeli. Öğretmenin ve öğrencinin de rolü değişmeli. Bant düzeni ve seri mantığıyla işleyen sistem doğal üretim yapısına dönüşmeli. Son 20 yıldaki tıkanıklığa yeni bir yol verme hali oluşur böylece. Paradigmayı azaltıp yürümek lazım. Paradigmayı azalttıktan sonra Hakkari’de Kürtçe eğitime de yol verebiliriz. Yerel eğitim gelip kapıya dayandı. Eğitim felsefesine hakim olup bunları yapabiliriz. Aksi taktirde fırsatları kaçırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“1950’li yollardan sonra Avrupa kurduğu yeni eğitimden uzaklaştı. Dünya, eğitim krizi yaşıyor. Dünya seyreltilmiş eğitime gidiyor. Eğitimde bilimselliğe giden ülkeler hızlı dönüş yapabilir. Biz yeni eğitimden uzaklaştık ve hızla kaybediyoruz. Eğitim ile ilgili dünyada yeni bir anlamlandırmaya ihtiyaç var.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN