YLSY ne demek, kimler başvurabilir? YLSY başvuru şartları

YLSY ne demek, kimler başvurabilir? YLSY başvuru şartları

YLSY ne demek, kimler başvurabilir? YLSY başvuru şartları nelerdir? Soruları vatandaşlarımız tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlandı. YLSY programının amacının ne olduğu da pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. İşte detaylar...

YLSY, " Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme" ifadesinin kısaltmasıdır. YLSY; Üniversite öğretim görevlisi ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı genel müdürü (TPAO), T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) ve Devlet Meteoroloji İşleri gibi devlet kuruluşlarının uzman personel ihtiyacını karşılamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen resmi bir burstur.

YLSY adayı, üniversite ve enstitülerin ihtiyaçlarına göre her yıl güncellenen öğretim üyesi kadrolarına yerleştirme için öncelikle başvurur. Adayların eleme işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Adaylar, başvuruları tamamlanana kadar ÖSYM tarafından burslu statü için seçilir ve düzenlenir. Evrak işlemlerini tamamladıktan sonra YLSY kapsamında resmi burs statüsüne sahip olurlar. YLSY burslu adayları yurtdışındaki eğitimlerini tamamlayıp Türkiye'ye döndüklerinde çalışacakları eğitim kurumu belirlenecek ve isimlendirilecektir. YLSY bursu almaya hak kazananlar, burstan yararlanmak için çalışıyorlarsa istifa etmelidirler.

ylsy

Yurt dışında yüksek öğrenim gören ve gidecekleri ülkedeki üniversitelerin gerektirdiği yabancı dil puanlarını (80 TOEFL, 6 IELTS, DAFT C2) sağlayamayan adaylar, işbirliği ile açılan yurt içi yabancı dil kurslarında 6 ay süreyle öğrenim görür. Dil kursu 1 yıldır, 6 ay Türkiye'de ve 6 ay yurtdışında sürer. Bu süre içinde şartları sağlayamayan adaylara 6 ay ek süre verilebilir.

YLSY bursunu aldıktan sonraki adım, belge ve evrakların teslim edilmesidir. Belge ve senet ibraz ederek tüm adımlarınızı tamamladıysanız ve bu adımdan sonra ayrılmaya karar verirseniz bir sonraki yıl için başvuruda bulunamazsınız. Ancak belge ve senetleri teslim etmeden durursanız bir sonraki yıl için hak kazanamazsınız. Burada önemli olan belge - senet teslim edilip edilmeyeceğidir. Burada belirtilen rehin ve teminat mektubunu imzalamanız gerekmektedir. Cayma durumunda bu senetler buna göre doldurulur.

YLSY ile yurt dışına giden kişi öğrenci sayılır. Ancak burs dışında herhangi bir maaş veya ödeme almamış, özlük/emeklilik hakları başlamamıştır. Yurtdışında eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkemize döndüğünüzde üniversitelerde araştırma görevlisi, kuruluşlarda uzman olarak çalışmaya başlarsınız. Gerekli süreniz, yurtdışındaki eğitiminizin iki katıdır. TPAO, TCDD gibi devlet kurumları ve Devlet Meteoroloji İşleri Devlet Şubesi adına burs kazanan adayların eğitimi sadece yüksek lisans programını kapsamaktadır. Üniversite adına burs alan adayların eğitimi yüksek lisans ve doktora derecelerini içerir.

Yurtdışı Yabancı Dil Eğitimi Bursu Ne Kadar?

YLSY programına kabul edilenlerden dil yeterliliği olmayanlar ülkede dil eğitimi alabilecek. Lisansüstü öğrenciler için bu miktar 780 liradır.

Yurtdışı Aylığı Ne Kadar?

Yurtdışı aylığı ülkeden ülkeye değişmektedir.

Eğitimi Bırakan Veya Başarısız Olanların Mali Borçları Nelerdir?

Eğitimi bırakanlar veya dili öğrenemeyenler ve başarısız olanlar devlet tarafından yapılan masrafları ödemek zorunda kalacaklardır.

YLSY Seçimi Nasıl Yapılır?

100 üzerinden en az 70 olan ALES puanının %40’ı, sözlü sınavın %40’ı ve mezuniyet notunun %20’siyle YLSY yerleştirme puanı vardır. Adaylar bu puanlarla seçim yapabilirler.

YLSY Başvuru Şartları Nelerdir?

YLSY başvuru şartları her yıl kılavuzlarda güncellenmektedir. Ancak genel olarak YLSY için başvuru şartları aşağıdaki gibidir.

• T.C. uyruklu olmak,

• Başvuru tarihi sonuna kadar seçtikleri alanda bir fakülte/yüksekokul veya enstitüden en az dört yıl mezun olmak,

• En son 6 ALES sınavından herhangi birini geçmek ve en az 70 almış olmak,

• Yaş şartını sağlamak. Kılavuz her yıl güncellenmektedir. Genel olarak, istenen yaş kadınlar için 28, erkekler için 26'dır. Üniversite mezuniyeti ve askerlik hizmeti gibi faktörler bu yaş gruplarını etkiler.

• Üniversitede kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

• Erkek adayların Askerlik Kanununa göre askerlik hizmetini tamamlayanlar yani askerlikle ilişkisi bulunmaması

• Sağlık durumu, Yurtdışında öğrenim görebilir olması,

• Lisans veya lisansüstü eğitim ile ilgili olarak "4 üzerinden 2.75", "10 üzerinden 7.00", "100 üzerinden 70.00" ve üzerinde genel not ortalamasına sahip olmak,

• Yüksek lisans akademik not ortalaması ile doktora başvurusu yapacak adayların mezun oldukları alanda yüksek lisans yapmış olmaları gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN