Yumurta fiyatları ne kadar oldu?

Yumurta fiyatları ne kadar oldu?

Maaşlara yapılan zamlar, fatura bedellerindeki artışlar, KDV indirimi gibi süreçler pek çok ürün ve hizmette hızlı fiyat, ücret değişikliklerine sebep oluyor. Peki, bugün bir adet yumurtanın fiyatı ne kadar? 30'lu yumurta paketinin fiyatı kaç para? Yumurtaya zam geldi mi? İşte, 2022 yumurta fiyatları...

Temel gıda ürünlerine yapılan KDV indiriminin ardından, bazı marketlerde yumurta fiyatlarına indirim yansımadı. Vatandaşlar bu durumun ardından, market raflarındaki ürünlere zam yapıldığını, dolayısıyla yüzde yedi oranında KDV indiriminin fiyatlarda değişiklik yansıtmadığını söyleyerek şikayette bulundu. Ticaret Bakanlığı, gelen tepkiler üzerine, indirim öncesi zam uygulayan firmalar hakkında inceleme başlattı.

KÖTÜ NİYETLİ UYGULAMALAR CEZALANDIRILACAK

Şikayetler üzerine, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklamada yapılan açıklamada, 13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' ile toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiği yeniden dile getirildi. Bu düzenlemenin hemen öncesinde, bazı firmalarca yumurta satış fiyatlarında artışa gidilerek, KDV indiriminin vatandaşlara olumlu etkisini ortadan kaldırmak maksadıyla, kötü niyetli eylemlerde bulunulduğuna ilişkin şikayetlerin kamuoyuna yansıdığının kaydedildiği açıklamada, "Bu itibarla söz konusu iddianın üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler nezdinde incelenmesi ve varsa kötü niyetli uygulamaların tespit edilerek cezalandırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bakanlığımız müfettişleri görevlendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

1.jpg

2022 YUMURTA FİYATLARI

2022 yılında bir adet yumurtanın fiyatı, 2,5 Türk Lirası.

10'lu yumurta paketinin fiyatı, 26 liraya ulaştı.

30'lu yumurtanın paketi ise 39-53 lira arasında satışa sunuluyor.

1-1.jpg

YUMURTA FİYATLARI İNDİRİMLİ Mİ ZAMLI MI?

Yumurta fiyatlarına yapılan zam, KDV indiriminin etkisiz kalmasına neden oldu. 30'lu L boy yumurta kolisi cuma günü yapılan zammın ardından market raflarında 36,5 TL'den 46 TL'ye yükseldi. Yüzde 7 oranında uygulanan KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile raflarda satışa sunuldu. Bir yıl içerisinde yumurta fiyatı, yaklaşık yüzde 61 oranında zamlandı.

Yumurtada yem maliyetinin yansıtılmasıyla uygulanan zam, yüzde 7'lik KDV indirimini etkisiz hale getirdi. Yumurtaya fiyatlarında görülen son artışın, KDV indiriminin hemen öncesine denk gelmesi tüketicilerin dikkatini çekti. 30'lu L boy yumurta cuma günü yapılan zammın ardından markette 36,5 liradan 46 liraya yükseldi. Yumurta, yüzde 7'lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile raflarda yer aldı. Dolayısıyla, yumurta fiyatı KDV indirimi uygulansa da 36,5 liradan 42,9 liraya yükselerek yüzde 17,5 zam görmüş oldu.

Üreticiler 3 Şubat’ta yumurtayı 95 kuruştan satarken, yemin kilogram maliyeti 5 lira 21 kuruştu. 15 Şubat itibarıyla yemin kilogram maliyeti 5 lira 67 kuruşa çıkınca, üretici 1,10 kuruşa yükseltti.

Yumurtaya yapılan zammın maliyet kaynaklı olduğunu ve bir hafta geç tüketiciye yansıtıldığını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, "Tavuk yeminde kullanılan soya, ayçiçeği ve yağlı soya küspesinin fiyatının artmasından dolayı üreticiler maliyette zarardan çıkış için zam yapmak durumda kaldı. Üreticiler geçen haftalarda maliyetin altında satıyordu ve artık maliyet kıskacına girildiğinden dolayı zarardan çıkmak için geçen perşembe günü yeni fiyatlar belirlendi. Cuma günü raflara yansıyan yeni fiyat üreticinin zarardan çıkması için gerekliydi ve marketlerin kar marjını da üstüne koyarak tüketicilere yansıtıldı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN