Yurtdışından getirilenler THK'nınkilerle aynı

Yurtdışından getirilenler THK'nınkilerle aynı

Geçtiğimiz yıl büyük orman yangınları sırasında hurda denilerek uçurulmayan THK uçakları bakımdan geçirilerek bu yıl Datça'daki yangında kullanıldı. 'Uçamaz' denilen ancak bu yıl yangın söndürmede kullanılan uçaklara yönelik değerlendirme yapa THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, yurtdışından gelen uçaklarla THK'nın benzer uçakları olduğunu aktardı. "Lejyonerlere gerek yok" diyen Duman, THK uçaklarının Datça'daki işlevini aktardı.

Muğla'nın Datça ilçesinde iki gün süren orman yangını kontrol altına alındı. Datça'daki orman yangını, geçen sene meydana gelen felaketi hatırlattı ve Türk Hava Kurumu (THK) uçakları yeniden gündem oldu. Ancak geçen sene 'Uçamaz' denilen uçaklar bu yıl Datça yangınında kullanıldı. THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, uçakların Datça'daki işlevini anlattı. HALK TV yayınında konuşan Duman, ayrıca kiralanan uçakların benzerinin THK'de olduğunu ve bunları çok daha yüksek fiyatla kiralanmasına gerek olmadığını söyledi.

“2 UÇAK HAVADA ÜÇÜNCÜSÜ YOLDA”

"Şu anda THK'nın 2 tane uçağı havada 4 uçak demişlerdi" diyen Duman, 2 tanesinin yangınlara müdahale ettiğini üçüncüsünün ise şu anda bakım halinde olduğunu ve 30 Temmuz'a görev verildiğini aktardı. 30 Temmuz'u beklemeye gerek olmadığını belirten Duman, eğer uçağın bakımı bitmişse ona da görev verilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

4. uçağın halen bakımda olduğunu belirten Duman, bakımı bitmemiş durumda olduğunu da aktararak TUSAŞ'la yapıldığını da vurguladı. İki uçağın şu an faal durumda olduğunu 3. uçağın ise bakımda olduğunu ve birkaç güne istenirse görev bölgesine gidebileceğini de aktaran Duman, 4. uçağın halen bakımda olduğunu söyledi.

“BİZİM UÇAKLARIMIZ KADAR BAŞARILI DEĞİLLER”

Duman "THK uçaklarının yangınlara nasıl daldığını görürsünüz. Diğer uçaklar 3 tonluk uçaklar. Bizim uçaklarımız kadar başarılı değiller. Halbuki o uçakların benzeri bizde 11 tane daha var. Fakat onlara bir tülü görev verilemedi. Bir türlü hazır hale getirilemedi. Yıllık bir ihale yaparsanız biz kendimizi hazır hale getiremeyiz. Oysa ki bu ihale 'THK'ya 10 yıllığına verildi' dense 11 Dromader 9 amfibi uçağımız 5 tonluk. Bunlar da görev yaparlar" dedi.

“BİR SENE VERİLEN BİR SENE VERİLMEYEN İHALE NEDENİYLE HAZIR HALE GELEMİYORUZ”

"Lejyonerle yangın söndürmek ne kadar başarılı olur?" diyen Duman, THK'de 9 amfibi, 11 de Dromader'la toplamda 20 uçağın olduğunu belirtti ve "O gelen Air Tractor uçaklar da bizim Dromader'ımıza benzer. Biz onları yenileyebiliriz. Siz ihaleyi bir sene verir bir sene vermezseniz biz de hazır hale gelemiyoruz" ifadelerini kullandı.

“HURDA UÇAK YOKTUR BAKIMSIZ UÇAK VARDIR”

Uçağın hurdası olmayacağını ancak bir uçağın bakımsız olabileceğini belirten Duman şunları söyledi: "Orada ciğerlerimiz yanarken bir şeyleri konuşmak doğru değil ancak dünyanın uçurduğu uçaklar bunlar. Zamanında yapılmış olsaydı, 9 tane 5 tonluk Amfibi uçağımız görevde olsaydı...

“YURTDIŞINDAN GELENLER THK UÇAKLARINA BENZER”

Bu işin muhatabı Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde, Orman Bakanlığı'yla işbirliği içinde THK'dır. Geçen seneki sıkıntıları gördük. Bu sene daha iyi görünüyor durum. Ama geçen sene gerçekten vahim bir durum vardı. Yeni Orman Bakanı'yla bu yanlışlar düzeliyor gibi görünüyor. Ancak lejyonerlere gerek yok. Bizim 9 uçağımız var maddi kaynak sağlanınca 9'u da devreye girer. 11 tane de Dromader var şu anda yurtdışından gelen kiralanan uçaklar da bunların benzeri zaten.

“THK'DA 3 YILDIR KAYYUM VAR”

Biz 11 bin dolara yapıyorduk, onlar geçen sene saatini 40 bin dolara verdiler. Verirseniz (ihaleyi) biz kendimizi hazır hale getiririz, filomuzu yenileriz. Pilotların, teknisyenlerin, mühendislerin orada istihdam edilmesi büyük maddi külfettir. Ben önümü göremezsem nasıl yapacağım? Kaldı ki 3 yıldır kurumda kayyum var. Orman Bakanlığı'yla ilişkileri düzeltmesi gerekir. Kayyum kim? Devlet görevlisi. Orman Bakanlığı kim? Devletin ta kendisi. THK kim? Kamu kurumu.

“35 YILLIK THK TECRÜBESİ VAR, LEJYONERLERE GEREK YOK”

Neden faydalanılmadığını halen şaşkınlıkla takip ediyorum. Kendi yerli ve milli malzememiz, uçaklarımız var. 35 yıllık THK tecrübesi var. Lejyonerlere gerek yok. Biz bu görev verildiği zaman 1 yıl öncesinde uçaklarımızla hazır hale geliriz, ormanların bu denli yanmasına seyirci kalmayız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN