Kosova'ya yılda 20 milyon euro yatırım sözü

Kosova'ya yılda 20 milyon euro yatırım sözü

Kosova’da elektrik dağıtım faaliyetlerini yürüten Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Serhat Dinç, Kosova hükümetine ve halkına karşı 15 yıl boyunca yılda 20 milyon euro yatırım yapmakla yükümlü olduklarını belirtti

Kosova’da elektrik dağıtım faaliyetlerini yürüten Limak ve Çalık ortaklığındaki Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Serhat Dinç,  Kosova hükümetine ve halkına karşı 15 yıl boyunca yılda 20 milyon euro yatırım yapmakla yükümlü olduklarını belirterek, "Geçtiğimiz 2,5 sene boyunca yılda 50 milyon euronun üzerinde yatırımda bulunduk" dedi.

Dinç, Kosova'nın elektrik dağıtımında Türkiye gibi bölgelere ayrılmadığını, ülkede 450 bin abonelerinin bulunduğunu ifade etti.

Dinç, yılda yaklaşık 4,5 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımı gerçekleştirdiklerini aktararak, "Kosova hükümetine ve halkına söz verdik, bu açıdan sözleşmeye bir madde de biz eklettik. 15 yıl boyunca yılda 20 milyon euro yatırım yapmakla yükümlüyüz. Geçtiğimiz 2,5 sene boyunca yılda 50 milyon euronun üzerinde yatırımda bulunduk" diye konuştu.

Kosova'da enerji piyasa düzeninin, yönetmelikler ve kanun açısından Türkiye ile kıyaslandığında zorlukları bulunduğunu ve Türkiye'deki kadar gelişmediğini anlatan Dinç, "Buna rağmen ülke kısa zamanda çok yol katetmiş durumda ve bunun için de emek sarfediyorlar. Geçen yıldan bu yana özellikle enerji piyasasında üretim özelleştirmesini için önemli adımlar attılar. Çok büyük, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir proje için hala ön görüşmeler devam ediyor" şeklinde konuştu.

Dinç, Kosova'nın yer altı kaynakları açısından özellikle kömürde zengin bir ülke olduğunu belirterek, "Üzerinde dekapaj oranı dediğimiz miktarı oldukça az neredeyse yüzde 50'ye yakın diyebiliriz bu açıdan bizim de incelemelerimiz oldu fakat şu anda tek odaklandığımız nokta elektrik dağıtım ve dağıtımla gelen perakende hizmetidir" dedi.

KEDS akademiyle Kosovalı gençler meslek sahibi oluyor

Dinç, Kosova'da genç işsizlik oranının yüksek olduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:

 "Gençlerle ilgili neler yapabiliriz diye düşünürken aklımıza KEDS akademi geldi. KEDS akademisi, her yıl lise ve üniversite son sınıf öğrencilerden oluşan 50 kişilik gruptan oluşuyor. Bu öğrencilere Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğretim üyeleri gelip Kosova'da her hafta sonu ders veriyorlar.

Bu yıl da ikincisini tamamlamak üzere olduğumuz proje uzun soluklu bir proje ve öğrenciler buradan Avrupa ve dünyanın birçok gelişmiş ülkelerinde geçerli olan sertifikalarına sahip olup, KEDS akademiyle Kosovalı gençler meslek sahibi oluyor. Akademi, Stevie Uluslararası İş Ödülleri'nde 4 dalda ödüle layık görüldü."

İSTANBUL/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN