4a,4b,4c Bağkur'lulara müjde! SGK'dan toplu para müjdesi geldi, hesaplara yatırılacak

4a,4b,4c Bağkur'lulara müjde! SGK'dan toplu para müjdesi geldi, hesaplara yatırılacak

SSK kapsamında çalışan 4A-4B ve 4C ile çalışanlar ile Bağ-Kurlulara sevindiren haber verildi. Toplu para ödemeleri tek tek hesaplara yatırılıyor. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

SGK yeni çocuk sahibi olan anne ve babalara emzirme ödeneği için belirlenen tutar da ödeme yapmaktadır. 2023 yılında pek çok farklı kalemde değişiklik yapılırken emzirme ödeneğinin güncel tutarları da açıklandı. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında 4A-4B ve 4C'li çalışanlar ile Bağ-Kur'lu olanlar emzirme ödeneğinden yararlanabiliyor. Emzirme ödeneği kapsam 2021 yılında 115 milyon 984.712 TL ödeme yapılırken bu tutar 2022 yılının Temmuz ayında 291.649 rapor karşılığında 91 milyon 747.507 TL olarak açıklandı. SSK ve Bağ-Kur çalışanları için yapılan bu ödeme kamu kurumunda çalışan personeller için yapılmaktadır. Emzirme ödeneği hakkında merak edilen tüm detayları sizler için tek tek açıkladık. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

EMZİRME ÖDENEĞİ NEDİR?


Kadının doğum yapması durumunda sigortalı olan kadına ya da sigortası bulunmayan kadının eşine yapılan ödemeye emzirme ödemeyi adı verilir. Hizmet akdi kapsamında kendi adına Ya da hesaba yaptıkları çalışmalardan dolayı gelir veya aylık alan kadına ödeme yapılırken gelir ya da aylık alan erkeğin sigortalı olarak çalışmayan eşine de emzirme ödeneği ödenir.

dogum-parasi-2.jpg
Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/A'lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/B'li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türüdür. Kamu görevlisi olarak çalışan sigortalılar için 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamında kendi kurumlarına yaptığı ödemeler karşılığında kurumlarına ödeme yapılarak kişilere bizzat emzirme ödeneği verilmez.


2023 YILI EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR OLDU?


Sigortalı olarak çalışan kadına ya da sigortası bulunmayan kadının sigortalı işine emzirme ödeneği kapsamında 316 TL ödeme yapılıyor. 2020 yılında ödenen toplam tutar 108 milyon 652.664 TL olurken 2021 yılında 115 milyon 984.712 TL olarak açıklandı. 2022 yılı Ocak ve Temmuz ayları arasında 291.649 rapor karşılığında 91 milyon 747.507 TL tutarında ödeme yapıldı. SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalı olarak çalışanlara yapılan yardım kamu görevlilerine ise kurumlar tarafından yapılmaktadır.

emzirme-odenegi-2.jpg

EMZİRME ÖDENEĞİ İÇİN KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?


Emzirme ödemeyi kapsamında 4a'lı çalışan sigortalının adına doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmesi gerekiyor. 4b'li çalışan sigortalı içinde doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılması ve genel sağlık sigorta primi dahil olmak üzere prim ve primine ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması gerekmektedir.


Emzirme ödeneği için doğumların canlı gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Emzirme ödeneği almaya hak kazanan ancak sigorta süreci sona eren kişilerin 300 gün içerisinde çocuğunun olması durumunda doğum tarihinden önceki 15 ay içerisinde sigortalı adına en az 120 prim ödemesinin bulunması gerekiyor.

paralar.jpg

Emzirme ödemeyi almak isteyen sigortalı çalışanların ödenekleri almaları durumunda SGK'ya talep dilekçesi verme şartı 2014 yılında kaldırıldı. Emzirme ödeneği kapsamında sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olarak ödeme yapılır. Ödemeler anlaşmalı bankalar üzerinden ya da hesap numarası tanımlaması durumunda sigortalının hesabına aktarılır. Ödemeyi almaya hak kazanan hak sahipleri 5 yıl içerisinde hesaplarından paraları çekebilirler.


BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?


Emzirme ödeneği kapsamında sistemde belirtilen rapor paraları otomatik olarak ödenmektedir. Ödemeler anlaşmalı bankalara ya da çalışanların hesabına yatırılır. Yatırılan tutarlar 5 sene içerisinde hesaplara aktarılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN