Aşiret ne demek?

Aşiret ne demek?

Günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan ve özellikle bazı bölgelerde yaygın olarak kullanılan "aşiret" kelimesi, birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Peki, aşiret nedir? TDK'nın aşiret kelimesi için verdiği anlam nedir? İşte detaylar...

Aşiret kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Özellikle Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılan bu kelime, birçok etken ile birbirine bağlanmış toplulukları ifade eder. Peki aşiret ne demek?

AŞİRET NE DEMEKTİR?

Aşiret kelimesi, Türkçede boy, klan veya akrabalardan oluşan topluluk olarak tanımlanabilir. Türkiye'nin bazı bölgelerinde bu kavram halen canlıdır ve kullanılmaktadır. Aşiret, özellikle kan ve soy bağlarıyla birbirine bağlı olan sülalelerin, birçok yönden birbirlerine destek olmaları ve koruma altına almaları anlamına gelir.

TDK'YA GÖRE AŞİRET ANLAMI

Türk Dil Kurumu, aşiret kelimesini dil ve kültür bakımından benzerlik gösteren, birçok aile ve sülaleden oluşan, göçebe ya da yerleşik yaşam tarzına sahip topluluklar olarak tanımlamaktadır. Aşiret kavramı içerisinde yer alan ailelerin, köken, din, ekonomi ya da kan bağlarıyla birbirine bağlı oldukları bilinmektedir. Bu bağlamda, aşiret içerisinde bulunan ailelere "oymak" da denilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN