Atalet ne demek?

Atalet ne demek?

Gündelik hayatta pek de sık karşılaşmadığımız, ancak eski eserlerde ya da anonim sözlerde rastladığımız "atalet" kelimesi son dönemlerde internet üzerinden sıkça araştırılan terimlerden biri haline geldi. Peki, bu kelimenin anlamı nedir? Ve nasıl kullanılır? İşte "atalet" hakkında bilmeniz gerekenler.

Atalet ne demek? "Atalet" kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olup, Türkçede genellikle "tembellik" anlamıyla eşanlamlı olarak kullanılır. Ancak bu kelimenin sadece tembellik anlamıyla sınırlı olmadığını söylemek gerekir.

TÜRK DİL KURUMU'NA GÖRE "ATALET" KELİMESİNİN ANLAMLARI

Türk Dil Kurumu (TDK), "atalet" kelimesini şu anlamlarla tanımlamaktadır:

Tembellik,
İşsizlik ya da işsiz kalma,
İşlemezlik.

Bu anlamlar bağlamında, "atalet" kelimesi hem bireyin çalışma azmini yitirdiği durumları ifade ederken hem de bir mekanizmanın ya da sistemin çalışmadığı halleri tanımlayabilir.

GÜNDELİK YAŞAMDA "ATALET" KULLANIMI

Gündelik yaşantımızda "atalet" kelimesini sıkça duymuyor olabiliriz. Ancak yazılı kaynaklarda, özellikle de tarihi eserlerde veya atasözlerinde bu kelimeye rastlamak mümkündür.

SONUÇ

Atalet kelimesi, belki gündelik dilde sıkça kullanılmasa da, literatürde ve tarihi kaynaklarda karşımıza çıkar. İnternet üzerinden sıkça araştırılmasının nedeni de bu eski eserlere olan ilginin bir yansıması olabilir. Bu kelimeyle karşılaştığınızda artık anlamını ve nasıl kullanıldığını daha iyi biliyor olacaksınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN