Beethoven'ın DNA'sı ortaya çıktı: İşte hastalıkları

Beethoven'ın DNA'sı ortaya çıktı: İşte hastalıkları

Dünyanın en önemli müzisyenlerinden biri olarak gösterilen Beethoven'ın saç tellerinden DNA’sı ortaya çıkarıldı. DNA analizinden elde edilen bulgulara göre, ünlü müzisyenin yaklaşık 200 yıl önceki ölümü, aşırı alkol tüketimi ve hepatit B ile birleşen genetik bir karaciğer rahatsızlığından kaynaklandı.

Müzik tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın DNA’sını saç tellerinden ortaya çıkaran bilim insanları, 1827 yılında hayatını kaybeden müzisyenin muhtemel ölüm sebebini keşfetti.

ÇÖLYAK HASTALIĞI DA VAR

Current Biology dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, 44 yaşında tamamen sağır olduğu düşünülen Beethoven’ın ölümünde aşırı alkol tüketimi ve hepatit B ile beraber karaciğer hastalığından kaynaklandığını buldu. Karaciğer problemlerine ek olarak, 57 yaşında hayatını kaybeden bestecinin hayatı boyunca şikayet ettiği mide-bağırsak sorunlarına dair kanıtlar bulundu. DNA analizinde çölyak hastalığı ve laktoz intoleransı da çıktı.

AP’ye konuşan araştırmanın yazarı Axel Schmidt, "Özellikle Beethoven'da, hastalıkların bazen yaratıcı çalışmalarını çok fazla sınırlaması söz konusu ve doktorlar için, arkasında gerçekten ne olduğu her zaman bir gizem oldu" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN