Bel soğukluğu

Bel soğukluğu

Bel soğukluğu, yani tıp dilindeki adıyla gonore, Neisserria gonorrhoeae isimli bakterinin yol açtığı, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel ilişki esnasında semen ve vajinal sıvılar yoluyla yayılır ve dünya genelinde önemli bir sağlık sorunudur. Genç yetişkinlerde daha yaygındır ve en sık genital bölgeyi, idrar yollarını, rektumu ve boğazı etkiler. Rahim ağzını etkileyen enfeksiyonlar, doğum sırasında bebeklere de geçebilir.

Bel soğukluğundan korunmanın en etkili yolu, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak ve düzenli olarak cinsel sağlık kontrolünden geçmektir. Peki bel soğukluğu nedir? Bel soğukluğu belirtileri nelerdir? İşte detaylar.

BEL SOĞUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ

Bel soğukluğu genellikle herhangi bir belirti göstermez, ancak semptomlar ortaya çıktığında eklemler, gözler, rektum ve boğaz gibi vücudun birçok bölgesini etkileyebilir. Genital bölgede ise, kadınlarda idrar yaparken yanma, anormal akıntı ve kanama; erkeklerde ise idrar yaparken yanma, penisten sarı veya yeşil akıntı gibi belirtiler görülür.

KADINLARDA BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ

Kadınlarda bel soğukluğunun tipik belirtileri idrar yaparken yanma, anormal akıntı, genital alanda kaşıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve karın ağrısıdır.

ERKEKLERDE BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ

Erkeklerde ise belirtiler arasında idrar yaparken yanma hissi, penisten sarı veya yeşil akıntı ve testislerde ağrı veya şişlik bulunmaktadır.

BEL SOĞUKLUĞU TEDAVİSİ

Bel soğukluğu tedavisi, uygun antibiyotikler ile mümkündür. Tedavinin başarısı tam olarak ilaçların düzenli kullanılmasına bağlıdır. Yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının yol açtığı dirençli bakteri suşları, tedaviyi zorlaştırabilmektedir. Chlamydia trachomatis enfeksiyonu ile eş zamanlı tedavi gerekebilir.

TEDAVİ SÜRECİ VE PARTNERİN ROLÜ

Tedavi sürecinde ilaçların doktor tavsiyesine uygun olarak tamamlanması şarttır. Tedavi tamamlansa bile, belirtileri geçmeyen hastaların doktorlarına danışmaları önemlidir. Ayrıca, tanı almış kişilerin cinsel partnerlerinin de test ve gerekirse tedavi olmaları önerilir.

BEBEKLERDE BEL SOĞUKLUĞU TEDAVİSİ

Doğum sırasında annesinden bel soğukluğu bulaşmış bebekler de antibiyotiklerle tedavi edilirler.

Bu bilgiler ışığında, cinsel sağlık konusunda bilinçli davranmak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde büyük önem taşımaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN