Böyle görünen patatesi yediyseniz hemen ambulansı arayın! Resmen zehir yemişsiniz

Böyle görünen patatesi yediyseniz hemen ambulansı arayın! Resmen zehir yemişsiniz

Hasadın ardından depolama sırasında yeşil renge dönen patates, farklı nedenlerden dolayı da yeşile dönebilir. Her ne kadar dışarıdan bir problem yokmuş gibi görünse de tükettikten sonra farklı sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Peki, kabuğu yeşil patates yenir mi? Yeşil patates yersek ne olur? Yeşil patates zehirler mi? İşte, yeşil patates yemenin sağlığa zararları...

Dünya çapında en çok tüketilen besinlerden biri olan patatesin bazı durumlarda tüketilmesi oldukça sakıncalı olabilir.

Toprak altında ve güneş almadan yetişen patates nişasta zengini sebzelerden biri. Birçok farklı versiyonu yapılarak sofralara ulaşan patates sağlık açısından da faydalar sağlar. Ancak patates tüketiminin sakıncalı görüldüğü bazı durumlar mevcut.

Aslında patates bitkisinin yumru adı verilen, toprak altında kalan kısmını tüketiyoruz. Patates yumrularının rengi yeşile dönmeye başladığında sağlığa zararlı semptomlar ortaya çıkıyor. Genellikle çok ışığa veya sıcak ortama maruz kaldığında yeşile dönmeye başlıyor.

PATATESİN YEŞİLLENMESİ TEHLİKELİ Mİ?

Patlıcan, domates, patates gibi sebzelerde mevcut olan zehirli glikoalkaloitler, patatesler yeşile dönmeye başladığında zararlı halini ortaya çıkarır. Ancak normal koşullarda bu kimyasal, sebzelerin zararlı oluşumlardan kendini koruduğu bir savunma mekanizmasından ibarettir.

Yeşil patates kabuğunda bulunan solanin, aşırı miktarda tüketildiğinde sinir sistemine zarar verebilir. Bu durum solanin zehirlenmesine neden olabilir. Aynı zamanda solanin, mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısına yol açabilir.

FİLİZLENMİŞ YEŞİL PATATESLER YENİR Mİ?

Aşırı solanin alımının neden olduğu bir başka sorun ise şiddetli baş ağrısı olabilir. İlerleyen seviyelerde bu durum, zehirlenme belirtileri arasında yer alabilir. Kalp atışında hızlanma veya çeşitli düzensizlikler meydana gelebilir.

Solanin artışı, solunum ve sinir sistemini de olumsuz etkileyebilir. Özellikle sinir hücrelerini etkileyerek uyuşukluk, titreme gibi sorunlara yol açabilir. Zehirlenme durumunda ise baş dönmesi ve bir sersemlik hissi ortaya çıkabilir.

PATATESİN YEŞİL KISMINI YEMENİN ZARARLARI NELER?

Her haliyle severek tükettiğimiz patates, yeşil haliyle kaçmamız gereken bir sebzeye dönüşüyor. Solanin artışına neden olan maddenin adı ise klorofil. Yani klorofil artıkça solanin salgılamaya devam ediyor.

Aynı zamanda birçok ülkede kabul edilen yönetmelikte, bir kilogram patateste maksimum glikoalkaloit miktarının 200 mg olması şart. Yüksek seviyelere ulaştığında ise satılmaması gerekiyor. Bu nedenle tüketeceğiniz patateslerin yeşil renge dönmediğinden ve iyi muhafaza edildiğinden emin olun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN