Bankacılıkta yeni dönem: O zorunluluk kaldırılıyor! Tarih belli oldu

Bankacılıkta yeni dönem: O zorunluluk kaldırılıyor! Tarih belli oldu

Meclis'e sunulan yeni kanun teklifine göre, banka ve finans kurumlarına belirli süreyle bir konuda muafiyet öngörülüyor. İşte detaylar...

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren yeni kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

80 maddeli yasa teklifine göre, banka ve finans kurumlarında 2024 ve 2025'te enflasyon muhasebesi uygulanmayacak.

Banka ile finans kurumlarında enflasyon muhasebesi yapılmamasını öngören düzenleme, sektörün uzun zamandır dile getirdiği taleplerin tersine işaret ediyor.

2023 Kasım ayının başında Reuters haber ajansı, Türkiye'de bankaların enflasyon muhasebesine dahil edilmek için yetkililere talepte bulunmaya hazırlandığını yazmıştı.

Enflasyon muhasebesi, şirketlerin finansal tablolarını daha gerçekçi bir zemine oturturken daha yüksek vergi verilmesinin önüne geçiyor.

Reuters'a konuşan üç bankacılık sektörü temsilcisi, özel sektörün yararlanacağı koşullardan bankaların da faydalanmak istediğini dile getirmişti.

Özellikle de geçim sıkıntısının yoğun olduğu bu günlerde bankacılık sektörünün çok yüksek kâr elde ettiği görünümünden kurtulmak istediği vurgulanmıştı.

Ekim ayında Türkiye'de 20 yıl sonra enflasyon muhasebesine dönüleceği açıklanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Belki finans kuruluşlarına ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız" diyerek bankaların enflasyon muhasebesinden muaf tutulabileceğini söylemişti.

Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzeltici işlemlere verilen bir isim.

Türkiye'de enflasyon muhasebesinin ne zaman ve nasıl uygulanması gerektiği yasalarla belirlenmiş durumda.

Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar ile 2021, 2022 ve 2023 hesap dönemlerinde koşullar oluşsa bile enflasyon muhasebesinin uygulanmayacağı açıklanmıştı.

Ancak şimdi Bakan Şimşek'in açıklamasıyla enflasyon muhasebesinin 2026 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

TBMM'ye getirilen son yasa taslağı ise bankacılık ve finans sektörünün talebinin aksine enflasyon muhasebesinin bu kurumlara gelmeyeceğini gösteriyor.

YASAK TEKLİFİNDE HANGİ MADDELER VAR?

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklifle, Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezasının üst sınırı artırılacak.

Müteahhitlere ek fiyat farkı, dış ticaret şirketi ihracatına vergi indirimi, hizmet ihracatı istisnası yüzde 80’e yükselecek, internet fenomenlerine vergi gelecek.

TBMM'ye sunulan ekonomik torba yasa ile Cumhurbaşkanı'na KDV iadelerini kısmen veya tamamen silme hakkı verilecek.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı (KKM) hesaplarından elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası 30 Haziran 2024'e kadar uzatılacak.

Bloomberg HT'nin haberine göre, ihracat gelirlerinin binde 5'i olarak uygulanan götürü gider indirimi kaldırılacak.

Çeklerin tarihinden önce bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin madde 2025'in sonuna kadar uzatıldı.

Banka Sigorta Muamele Vergisi konut kredileri istisnası ilk konut hariç kaldırılacak.

Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarı yeniden değerleme oranı ile güncellenecek. Ayrıca uygulamanın süresi de uzatıldı.

Motorlu araç ticareti yapanlar arasındaki sözleşmeler noterde düzenlenecek.

Tüm şans oyunları için ikramiye dağıtım oranının üst sınırı yüzde 83'ten yüzde 93'e yükseltildi.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan, yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gibi

hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnası Türkiye’ye getirilme şartına bağlı olarak yüzde 80'e çıkarıldı.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikle, haciz zaptı elektronik ortamda düzenlenebilecek.

Vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2028'e uzatılıyor.

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası, ilk konut hariç kaldırılıyor.

Fenomen olarak adlandırılan sosyal medyadan gelir elde eden kişilere, kolay mükellefiyet ve vergi ödeme getirilmişti.

Düzenleme ile internet ve benzeri elektronik ortamlarda elde edilecek gelirler için de bu kolay mükellefiyet ve vergi ödeme imkanı sağlanacak. Böylece daha önce vergiden kaçınılabilen internet üzerindeki benzer işler de vergi kapsamına girmiş oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN