Chia tohumu faydaları

Chia tohumu faydaları

Güney Amerika'da yetişen ve tüm dünyada bilinen Salvia hispanica, yani chia bitkisi, içerisinde yüksek miktarda vitamin, protein, mineral ve omega-3 yağları bulunduruyor.

Chia tohumu faydaları nelerdir? Salvia hispanica, diğer adıyla chia bitkisinin tohumlarının faydaları saymakla bitmiyor. Araştırmalara göre, cildin yaşlanma karşıtı belirtilerini azaltıyor ve cildi gençleştiriyor. Ayrıca, 100 gram chia tohumunda 17 gram protein bulunuyor, bu da onu mükemmel bir protein kaynağı yapıyor.

Lif bakımından zengin olan bu tohumlar, zayıflamaya ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Omega 3 asitleri sayesinde beyin sağlığını korur ve kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.

Aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür, enerji verir, tokluk hissi sağlar ve kan şekerini dengeler. Diyabet hastaları için de uygun bir besindir. Kalsiyum ve A vitamini bakımından zengin olan chia tohumu, kas gelişimi ve diş sağlığı için de faydalıdır. Hamilelerde ise bebeğin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

CHİA TOHUMUNUN ZARARLARI: AŞIRIYA KAÇMADAN TÜKETİN

Ancak, chia tohumunun aşırı tüketimi karın ağrısı, kabızlık, ishal, şişkinlik ve gaz gibi sorunlara neden olabilir. Ülser hastalarının doktora danışmadan tüketmemesi önerilir.

BESİN DEĞERİ: KÜÇÜK TOHUMDA BÜYÜK GÜÇ

Chia tohumunun kalorisi, 10 gramında 49 kcal olarak biliniyor. Besin değeri ise; %33 protein, %13 lif ve %54 yağ içeriyor.

CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR? PRATİK VE SAĞLIKLI YÖNTEMLER

Chia tohumu, sıvı içinde bekletilerek, öğütülerek veya çiğ halde tüketilebilir. En bilinen yöntem, süt, yoğurt veya su içinde bekletilerek tohumların jel kıvamı almasını sağlamak ve sonrasında tüketmektir. Ayrıca, salatalar, tatlılar ve yemekler üzerine serpiştirilerek de kullanılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN