Cilt Lekelerinden Kurtulmanın En İyi Yolu Bu! İşte Cilt Lekeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cilt Lekelerinden Kurtulmanın En İyi Yolu Bu! İşte Cilt Lekeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cildinizdeki Pigment lekelerine neden olabilecek birkaç farklı faktör vardır. Pigment lekelerinin oluşmasını nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için haberimize göz atabilirsiniz. İşte detaylar.

Pigment lekeleri: Bazıları onları güzel ve benzersiz olarak düşünürken, diğerleri onlardan kurtulmayı tercih eder. Ama nasıl oluyor da bazı insanlar bunlardan birçoğuna sahipken diğerlerinde hiç yok? Bu pigmentasyona tam olarak neyin sebep olduğunu ve isterseniz bu konuda neler yapabileceğinizi açıklayacağız.

PİGMENT LEKELERİ

Pigment lekeleri, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek cilt renk değişimleridir. Deri hücreleri fazladan melanin (pigment) ürettiğinde ortaya çıkarlar. Lekelerin rengi çok açık kahverengiden siyaha kadar değişebilir. Genellikle birkaç milimetre kareden büyük değildirler.

haberici-003.jpg

GÜNEŞ IŞIĞI

Çoğu durumda, yaşlanma süreci veya güneş ışığına aşırı maruz kalma nedeniyle yaşamın ilerleyen dönemlerinde pigment lekeleri oluşur. UV ışınlarına daha fazla maruz kaldıkları için genellikle yüz, göğüs dekoltesi veya eller gibi vücudun görünür yerlerinde ortaya çıkarlar.

HORMONLAR

Hormonal dengesizlikler de pigment lekelerine neden olabilir. Doğum kontrol hapları kullanmak veya hamile kalmak, kadın hormonları olan östrojen ve progesteronun aşırı pigment üretimine yol açmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle hamile kadınların yüzlerinde sıklıkla 'hamilelik maskesi' olarak da adlandırılan lekeler oluşur.

TIBBİ DURUMLAR

Derideki renk değişimleri ayrıca bazı hastalıkların bir sonucu olabilir. Örneğin, vitiligodan muzdarip insanlar, ciltlerinde beyaz lekelerin oluşmasına neden olan belirli noktalarda herhangi bir pigment üretmezler. Metabolik bozukluklar veya C vitamini eksiklikleri de pigment lekelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kemoterapi veya antibiyotikler de renk bozulmasına neden olabilir.

haberici2-003.jpg

ENFLAMASYONLAR

Enflamasyonlar veya cilt hasarı da pigment lekelerine neden olabilir. Ciddi akne veya egzamadan muzdarip insanlar genellikle pigmentasyonla da uğraşırlar. Özellikle koyu tenli kişilerde bu nedenle pigment lekeleri gelişme riski vardır.

PİGMENT LEKELERİNİN GELİŞMESİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?

Pigment lekelerinin gelişimiyle mücadele etmek ister misiniz? O zaman sizin için iyi haberlerimiz var çünkü görünmelerini engellemek nispeten kolay. Her gün cildinize güneş kremi sürerek cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyun. Sonbahar ve kış aylarında SPF 30 yeterlidir, ancak ilkbahar ve yaz aylarında SPF 50'yi kullanmak en iyisidir. Güneş ışığından tamamen uzak durmanıza gerek yoktur, çünkü yalnızca çok miktarda güneş ışığı cildinizi olumsuz etkileyebilir.

YÜZÜNÜZDE BULUNAN PİGMENT LEKELERİNE KARŞI NE YAPABİLİRSİNİZ?

Pigment lekeleri utanılacak bir şey değildir ve her yaştan insanda görülür. Hamilelik sırasında ortaya çıkan renk değişikliği çoğu zaman kendi kendine kaybolur. Geçtiğimiz yıllarda, pigmentasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek birçok ürün geliştirilmiştir. Bu ürünlerin çoğu, renk bozulmasının daha az görünür olmasına neden olan melanin üretimini azaltan aktif bileşenler temelinde çalışır. Gerçekten sevmediğiniz inatçı lekeleriniz varsa, yapılacak en iyi şey bir dermatologla iletişime geçmektir. İlaç reçetesi yazabilir, lazer, ışık tedavisi veya yoğun bir peeling kullanarak renk bozulmasını azaltabilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN