Cimri eş anlamlısı

Cimri eş anlamlısı

Cimri kelimesi, Türkçede sıkça karşılaştığımız ve Farsça kökenli bir sözcüktür. Günlük dilde sıklıkla yer almasının yanı sıra, edebi eserlerde de sıkça rastlanan bu kelimenin temel anlamı, 'parası olup harcamayan kimse' şeklinde tanımlanır.

Cimri eş anlamlısı nedir? Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre cimri, 'elindeki parayı harcamaya kıyamayan' kişiyi ifade eder. Bu anlamıyla, parasız ve fakir olmakla karıştırılmamalıdır; cimrinin ayrımı, sahip olduğu parayı harcamamasındadır. TDK ayrıca cimri kelimesi için pek çok eş anlamlı sunar: Bitli, eli sıkı, ekti, hasis, kısmık, kibritçi, mıhsıçtı, nekes, pinti, sıkı, varyemez gibi kelimeler, cimri ile aynı anlamda kullanılabilir.

CİMRİ VE ZIT ANLAMLILARI

Her kelimenin olduğu gibi, cimrinin de zıt anlamlıları bulunur. Bu zıt anlamlıların en yaygın olanları 'cömert' ve 'eli açık'tır. Bu kelimeler, cimrinin tam tersi bir davranışı ifade eder: Parayı rahatlıkla ve isteyerek harcayan kişiyi.

CİMRİ KELİMESİNİN GÜNLÜK KULLANIMI

Cimri kelimesi ve eş anlamlıları, günlük dilde ve özellikle deyimlerde sıkça kullanılır. Örnek cümleler şu şekilde olabilir: 'Cimrilik çok kötü bir huydur.', 'Eli sıkı insandan hiçbir şey istemeyeceksin.', 'Bu adamın pintilik gibi bir kötü huyu var.'

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN