Cuma namazı saat kaçta? 30 Eylül 2022 Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa il il cuma namazı ve ezan saatleri

Cuma namazı saat kaçta? 30 Eylül 2022 Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa il il cuma namazı ve ezan saatleri

Cuma günü yaklaşmışken Cuma namazı en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Cuma namazı her ilde farklı saatlerde okunuyor. Peki hangi ilde saat kaçta okunuyor? İşte detaylar...

 

Cuma namazının saatleri Diyanet işleri tarafından belirleniyor. Peki 30 Eylül'de hangi ilde, ne zaman okunacak? Cuma namazı farz mıdır? Cuma ne namazı ne kadar sürüyor? Tesbihat nedir, günahmıdır? Cuma namazı kaç rekattır?  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa için cuma namazı vakitleri...

30 EYLÜL 2022 İSTANBUL CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

İstanbul'da Cuma namazı vakti: 12:59

30 EYLÜL 2022 ANKARA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Ankara'da Cuma namazı vakti: 12:44

30 EYLÜL 2022 İZMİR CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

İzmir'de Cuma namazı vakti: 13:07

30 EYLÜL 2022 BURSA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Bursa'da Cuma namazı vakti: 12:59

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma günü müslümanlar için mübarek gündür. Müslümanlar birbirlerinin Cumalarını kutlar. Cuma namazı için camii'ye gidenler cemaat ile birlikte cuma namazını kılarlar.Cuma namazı; 4 rekat sünneti, 2 rekat farz ve 4 rekat da son sünnet olmak üzere 10 rekattır. Cuma günü camide kılınır ve farz olan bir namazdır. Cuma günleri müminlerin bayramı olarak sayılmaktadır ve erkeklere farz olarak kılınmıştır. Kadınlar için Cuma namazı farz değildir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma Namazı Peygamber Efendimiz (S.A.V.) döneminden beri her cuma kılınmaktadır.

NAMAZ KILDIKTAN SONRA TESBİH ÇEKMEK FARZ MI SÜNNET Mİ?

Müslümanlar evlerinde, camilerde tesbihatı alışkanlık haline getirmiştir. Tesbihat ile ilgili merak edilenler vardır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) zamanında tesbihatın nasıl yapıldığıda oldukça merak ediliyor. Dini kitaplarda ise HZ. Muhammed Peygamberimizin namazını kıldıktıkdan sonra tesbih çektiği yazmaktadır. Öyle ki Abbâs (r.a.); insanların Efendimiz (SAV)'in zamanında farz namazı kıldıktan sonra yüksek sesle zikrettiklerini haber vermiş, “Ben bu sesi işitir işitmez, insanların namazı bitirdiklerini anlardım.” demiştir. Yine aynı kişinin bir başka rivayetinde “Ben Peygamber (s.a.v.)'in namazı bitirdiğini tekbîr getirilmesinden anlardım.” demiştir. (Buhari, Ezan, 155)

Tesbih çekmek dua etmek gibi sünnettir. Tesbih tek başına yada cemaatle birlikte de çekilmektedir. Tesbihat yapmak zorunlu olmadığı için günah değildir.

CUMA NAMAZI KAÇ DAKİKA SÜRÜYOR? NE ZAMAN BİTİYOR?

Cuma namazı 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN