Damarlarınızı 3 adımda sağlama alın

Damarlarınızı 3 adımda sağlama alın

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Uzun, aileden gelen kalp hastalığı dışında, hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, sigara, hareketsiz hayat ve strese bağlı nedenlerin önüne rahatlıkla geçilebileceğine dikkat çekti.

Günümüzde özelllikle obezite ve sigara kullanımından kaynaklanan damart sertliği, kalp krizine yol açması nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Damar sertliğine yol açan diğer faktörler de hipertansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarında, özellikle kolesterolde yükseklik, ailede kalp hastalığı olması, hareketsiz hayat ve stres olarak uzmanlarca belirtiliyor. Damart sertliğinin önlenmesini konusunda önemli uyarılarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Uzun, bu faktörlerden ailede kalp hastalığı olması dışındaki tümünün değiştirilebilir unsurlar olduğuna dikkat çekti.

Uzun, Türkiye’de erişkinlerde gerek ölümlerin gerek hastaneye yatışların en önemli nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğunu belirterek şunları söyledi:”Kalp hastalıklarının önlenmesi için yapılacak sağlıklı hayat tarzı değişiklikleri, gerçekte yalnızca kalp hastalıkları değil, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde de geçerlidir. Sağlıklı hayat tarzı için kişiler düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite yapmalı, sigara, nargile ve benzeri tütün alışkanlıklarından uzak durmalı, dengeli beslenmeli, stresten uzak durmalıdır. Kişiler kalp hastalıklarından korunmak için tansiyonlarına dikkat etmelidir. Büyük tansiyonun 13, küçük tansiyonun 9’un altında olması istenir. Sağlıklı hayat tarzı ile bu seviyelere indirilemezse, tansiyonun kontrolü için ilaç tedavisi önerilir.” Uzun ayrıca, dikkat edilecek bir diğer konunun da kan şekerleri olduğuna işaret ederek, şeker hastalığının erken teşhisinin, ileride oluşacak kalp hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN