Erdoğan açıkladı, hesaplar yapıldı! Tüm çalışanları ilgilendiriyor! En fazla bu miktarda kıdem tazminatı ödenecek!

Erdoğan açıkladı, hesaplar yapıldı! Tüm çalışanları ilgilendiriyor! En fazla bu miktarda kıdem tazminatı ödenecek!

EYT kararının ardından merakla beklenen kıdem tazminatı ile ilgili beklenen haber geldi. İşte detaylar…

Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte işten çıkarma matrahı yüzde 54,6 artarak 10 bin TL sınırını aşarken, bugün tavan fiyatın kritik rakamı açıklandı. Memur maaş artışına endeksli af tavan ikramiyesi yüzde 25 artacak!

kıdem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere ilişkin düzenlemeyi resmen açıklamasının ardından milyonlar kıdem tazminatını hesabı yapamaya başladı. Kıdem tazminatının en düşük (temel) maaşı, asgari ücretin artmasıyla açıklandı. Temmuz 2022'de asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk zam sonrası çalışanlara ödenen yıllık temel kıdem tazminatı tutarı 6.471 TL oldu. 2023'teki yüzde 54,6'lık asgari ücret artışının ardından kıdem tazminatı temel tutarı 10.004 TL oldu. 1 yıllık en yüksek kıdem tazminatını gösteren tavan hali hazırda memurun maaş katsayısına göre belirleniyor. Temmuz 2022'den sonra tavan ücret 15.371 TL'ye yükseldi

ARALIK ENFLASYONU BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2022 enflasyon verilerini paylaştı. Bu duruma göre Enflasyon aylık yüzde 1,18 ve yıllık yüzde 64,27 oldu. Büyümenin yüzde 2,61 olması bekleniyordu. Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88 arttı.

6 AYLIK ZAM ORANI NETLEŞTİ

TÜİK'in aralık ayı enflasyon verilerinin ardından memur ve memur emeklileri ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 6 aylık zamları açıklandı. Dolayısıyla SGK ve BAĞ-KUR emeklilerindeki artış enflasyon farkı nedeniyle yüzde 15,39 oldu. Devlet memurları ve emekli memurlar ise yüzde 7'lik enflasyon farkına ek olarak yüzde 16,47'lik maaş artışına ve yüzde 8'lik toplu maaş artışına hak kazanıyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI 19.213 TL OLDU

Memur maaş artışlarına göre endekslenen kıdem tavanı da bugün açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamına göre belirlendi. Temmuz ayında 15.371 TL olan kıdem tazminatı tavan tutarı 17.902 TL'ye yükseldi. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 25 zam yaptığını açıklamasının ardından hesaplar tersine döndü. Dolayısıyla 2023 yılı için azami işten çıkarma tutarı 19.213 TL oldu.

2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE KIDEM TAZMİNATI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde EYT düzenlemesi ile yaklaşık 2,2 milyon kişinin emeklilik hakkı kazandığını açıklamıştı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in paylaştığı bilgilere göre, bunların yaklaşık 400 bini memur, 480 bini BAĞ-KUR ilçesinde ve 274 bin kişi de çalışmak için yaşını bekliyor. İş Kalan çoğunluk 4A veya SGK kapsamına giren vatandaşları içermektedir.

TAZMİNAT YÜKÜNE KGF’Lİ DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT düzenlemesinin detaylarını açıklamasının ardından Maliye Bakanlığı, KGF'nin işverenlere yönelik desteklediği yeni kredi paketinin hayata geçirileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada “EYT düzenlemesiyle birlikte yaş şartı aranmaksızın yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşacak olup, işverenlerin kıdem tazminatı ödemede sıkıntı çekmemeleri için Bakanlığımız tarafından KGF destekli bir kredi paketi devreye alınacaktır” denildi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN