Evine fatura gelenler dikkat! Hemen o ibareyi kontrol edin: Paralar iade edilecek

Evine fatura gelenler dikkat! Hemen o ibareyi kontrol edin: Paralar iade edilecek

Ücretsiz fatura dönemi sonunda başlıyor. Ödediyseniz paralar iade! İşte detaylar...

Doğal gaz faturasıyla ilgili bir kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu karara göre, doğal gaz aboneleri için 1 aylık faturasız dönem ve 25 metreküplük indirim uygulanacak. Bu uygulama, doğal gaz faturalarında yapılan yanlış hesaplamalar veya yanlış yazılan faturalar için de geçerli olacak. İade işlemleri, faturanın yanlışlığına göre 15 iş günü içinde gerçekleştirilecek. Vatandaşlar, faturalarının yanlış olduğunu düşünüyorlarsa, ilgili doğal gaz şirketlerine başvurarak iade talebinde bulunabilecekler.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI BÜTÇESİ KARŞILAYACAK

fatura

EPDK kararnamesi, doğal gaz faturalarındaki indirim ve faturasız döneme ilişkin usul ve esasları belirlemektedir. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan doğal gaz faturasıyla ilgili kararın uygulanması için yayımlanmıştır.

Karara göre, 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında doğal gaz kullanım bedeli ve vergileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Bu dönemde doğal gaz faturalarında toplam ödenecek tutar '0' TL olarak gösterilecek. Yanlış tahakkuk eden faturalar iptal edilip tahsil edilen tutarlar şirketler tarafından iade edilecektir.

Ayrıca, 1 Mayıs 2024 tarihine kadar olan doğal gaz tüketimindeki bedeller de faturadan düşürülecektir. Bu uygulamadan 19,7 milyon abone yararlanacak ve vatandaşların cebinde 40 milyar TL kalacaktır.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, doğal gaz faturasındaki indirim ve faturasız döneme ilişkin detaylar da netleşmiştir.

UYGULAMADAN KONUT, İBADETHANE VE CEMEVLERİ YARARLANACAK

faturalar iade

24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin ilk fatura tahakkuklarında, sistem kullanım bedelleri ve vergileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak şekilde tamamen ödenecektir. Hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde 100 indirim yapılacak ve toplam ödenecek tutar fatura üzerinde 0 TL olarak gösterilecektir. Yanlış tahakkuk edilen faturalar iptal edilip fazladan tahsil edilen tutarlar aboneye iade edilecektir.

Merkezi sistem tüketicileri için tüketim indirim miktarı, merkezi sisteme bağlı toplam konut, ibadethane ve cemevi sayısından bireysel aboneliği bulunan daire sayısı düşülerek hesaplanacaktır. Bireysel aboneliği olmayan konutlarda ise merkezi sistem aboneliği üzerinden en fazla 20x25 metreküp olarak hesaplanacak şekilde indirim uygulanacaktır. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin ilk okuması sırasında hesaplanan tüketim miktarı, abonenin hesabına "alacak" olarak yansıtılacak ve sonraki alımlarında bu alacak karşılığında bedelsiz olarak kartlarına kredi yüklenecektir.

Faturalandırma dönemi 60 günden fazla sürerse, önceki faturanın bildirilmesinden itibaren geçen her bir ay için doğal gaz tüketiminin en fazla 25 metreküpe kadar olan kısmı tüketim miktarından indirilecektir. Bu uygulamadan bütün konut, ibadethane ve cemevi aboneleri yararlanabilecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN