EYT'lilerin ilk maaşları ağızları açık bıraktı! Yeni rakamlar 'keşke EYT'li olsam' dedirtti!

EYT'lilerin ilk maaşları ağızları açık bıraktı! Yeni rakamlar 'keşke EYT'li olsam' dedirtti!

EYT kararının duyurulmasıyla birlikte birçok vatandaş kendilerinin emeklilik sürecine dair incelemeler yapmaya başladı. Emekli maaşlarının nasıl hesaplanacağı ve kaç TL olacağı birçok kişinin merak ettiği sorular olurken, dikkatler uzman isimlerin değerlendirmelerine döndürüldü. EYT'lilerin son durumu ve 2022'de emeklilik başvurusu yapıp 0 zam alanlarla aralarında farka ilişkin açıklamalarda bulunan Hakan Özger, asgari emekli maaşının ve en yüksek maaşların kaç TL olacağını da paylaştı.

Emekli maaşları ve EYT'lilerin son durumu gündemde sık konuşulan konular arasında yerini koruyor. EYT'lilerin maaşlarının nasıl hesaplanacağı ve kaç TL maaş alacak oldukları birçok kişi tarafından merak konusuyken güvenlik uzmanı Hakan Özger, emekli maaşları hakkında dikkat çekici sözlerde bulundu. Peki, en düşük ve en yüksek emekli maaşı kaç TL olacak? 2023 yılı EYT'lilerin alacakları zam %30'a varacak mı? İşte emekli maaşı ve EYT'ye dair her şey...

"BİR ÖNCEKİ YIL BAZ ALINACAK"

Habertürk'te Ebru Baki'nin konuğu olmuş sosyal güvenlik uzmanı Hakan Özger canlı yayın esnasında çarpıcı açıklamalarda bulundu. EYT'lilerin geçtiğimiz yılda emeklilik başvurusunda bulunup %3* zam alanlar gibi olmayacağı bildirildi. Fakat bunun EYT'yi içine alan bir durum olmadığı da belirtildi. Emeklilik maaş hesaplamasının yanlışlığından, yani EYT gündemde olmasa bile bu yılda başlandığında emekli olanlar için geçerli olduğu, bu konunun genel bir durum olduğu belirlendi.

Ebru Baki'nin sormuş olduğu “Erken başvuranın avantajı var yani diyorsunuz? Ne avantajı var?” sorularına ise Özger " Erken başvuranın mevcut. Geçtiğimiz yılda başvuruda bulunan bir vatandaşın bir önceki senenin parametrelerine göre maaş hesabı belirlenmekteydi. Şu anda bu senenin enflasyon oranı ortadayken, 64.27 olarak belirlenmişken bunların yansıması varken... Geçtiğimiz yılı baz alıyoruz ya... Bu yıl için 2022 baz alınacak. 2022'dekiler için 2021 baz alınmıştı. EYT'lilere bilerek yapılmış bir durum ya da onların mağduriyeti söz konusu değil. Sistemin yani emeklilik maaş hesaplamasının yanlışlığı yüzünden. Bunu korumak için, değişken parametreler maaşları eritiyorsa en azından bir yasal düzenleme sayesinde bir önceki seneden düşük olmaması vicdanları rahatlatacaktır, birçok kişi daha rahat hissedecektir." dedi.

"BELKİ DE BUNDAN 5 SENE SONRA..."

Özger "Bunun sonucunda 3500 olan alt sınırı %54 ile artırdık. Diğerlerini de %30 oranında artırdık. 3500 olan alt sınırı 5500'e yükselttik. Arada 4800 olanları taşıdık, taşımak zorunda kaldık, bu hesaplamaların yanlışlığından kaynaklı. Bütün emekliler için en alt sınır budur dedik. İleride tekrardan 6500 olursa altta kalanlar yukarı çıkacak fakat yukarıdakiler de hep aşağıya doğru yaklaşacak. Matematiğin yanlışlığı sürekli ortaya çıktığı için mağduriyet oluyor. Belki de bundan 5 yıl sonra süreç bu matematik doğrultusunda devam ederse zamanında belki de 2 asgari ücret prim ödeyen birisiyle bir asgari ücret prim ödeyen birisinin rakamı aynı bantlara gelmek zorunda olacak. Orta ve uzun vadede bunu anlatıyorum" sözlerini kullandı.

EYT’LİNİN AYLIĞI NASIL HESAPLANACAK?

"Bu yıl EYT'lilerin zammı %30'a varacak mı?" sorusuna karşılık olarak Özger, "Bulmayacak. Yapılan parametre çerçevesinde %17 civarında vesaire. Örneğin aralık ayında emeklilik hesabında 10.000 TL gören birisi Ocak ayında baktığı zaman, %30 artması gerek gibi düşündü fakat bir de baktı ki 11.720 TL. Yani %17.2'ye tekabül etmekte olan bir artış yaşandı. EYT'lilerin de durumu böyle. Buraya yalnızca ekstra o 1,5 puanlık büyüme hızından kaynaklı %30 oranında pay var." dedi.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK AYLIKLAR NE KADAR?

Emekli maaşlarının asgari ve en yüksek ne kadar olacağı konusuyla ilgili Özger "Geçen yılda asgari emekli maaşı 3.500 TL ile 26.000 TL arasında olmaktayken, bu yıl asgari emekli maaşı 5.500'e çıkartıldı. 26.000 TL bandında olanlara da 30 bandında artış geldiğini düşünürsek yaklaşık olarak 32.000 TL civarına geldi. Türkiye'de sigortalıların yarısından çoğu asgari banttadır. Ben en düşük parametreyle en yüksek parametreyi söyledim. Ortalaması asgari banda yakındır." ifadelerini kullandı.

Para

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN