Hastayken bu çorbayı asla içmeyin! Şifalı diye biliyorduk meğer besleyici değerlerden yoksunmuş

Hastayken bu çorbayı asla içmeyin! Şifalı diye biliyorduk meğer besleyici değerlerden yoksunmuş

Hasta olununca çorba içmek, ülkemizde olduğu kadar dünyada da oldukça yaygın. Sonbahar ve kış aylarının şifalı yemeği olarak bilinen, Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bir çorba türünün, zannedildiği kadar besleyici olmadığı ortaya çıktı. İşte detaylar...

Yaz mevsiminde bolca yapılan tarhanalar, kış günlerinde lezzetli çorbalara dönüşüyor. Halk arasında yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen tarhana, her ne kadar 'şifa deposu' olarak sunulsa da, hastalık durumlarında ters etki yaratıyor.

Çorbaların faydaları türlerine göre değişse de, en yararlı çorbalar arasında gelen tarhana, bazı durumlarda hastalığı daha kötü hale çevirebiliyor.

HASTAYKEN TARHANA İÇMEK İYİ GELİR Mİ?

HalkTV'de yer alan habere göre, bazı uzmanlar, içeriğindeki yüksek miktardaki un nedeniyle tarhana çorbasını hasta olanlara tavsiye etmiyor. Diyetisyen Işın Sayın, özellikle grip olanlar için tarhana kullanımından kaçılmasını öneriyor.

Nekahet dönemindeki hastalara verilen çorbalardan biri olan tarhanayı geleneksel yöntemlerle pişirdiğinizde, çorbayı içtikten sonra bir takım rahatsızlıklar görülebileceğini söyleyen Dyt. Işın Sayın, şu bilgileri paylaştı:

TARHANA ÇORBASI GERÇEKTEN FAYDALI MI?

"Toplumda geniş sayıda hastada, tarhanayı takip eden saatlerde; aniden şiddetli acıkma, tatlı veya unlu mamül tüketme arzusu, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, halsizlik, zihinsel bulanıklık, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, duygusal hassasiyet ve alınganlık, öfke kontrolünün elden çıkması gibi reaktif hipoglisemi ile uyumlu belirtiler de beraberinde hortlayabiliyor. Reaktif hipogliseminizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak bu belirtilerin bir kısmı ortaya çıkabilir.

Sadece insulin direnci ve hipoglisemide yanlış bir çorba değildir tarhana ve beyaz unlu çorbalar. Adet düzenleyici, antidepresan, kortizonlu ilaç tedavisi, menopoz ve polikistik over sürecindekiler için de, yatan hareketsiz hastalar için de, beyaz unlu çorbaların; ilgili durumlarla uyumsuz kimyaya sahip olduğu tartışılmazdır. Bebek ve çocuklar açısından da, besleyici değerinin yetersiz olduğunu söylemek zorundayım."

HASTA OLUNCA HANGİ ÇORBA İYİ GELİR?

Dyt. Işın Sayın'a göre hastayken içilmesi gereken çorbalar şöyle:

* Tavuk suyu çorbası

* Kelle Paça çorbası

* Zerdeçallı mercimek çorbası

* Fesleğenli domates çorbası

* Zencefilli havuç çorbası

* Bal kabağı çorbası

* Ispanak çorbası

* Pırasa çorbası

* Balık çorbası

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN