Hepimizin evinde bulunan o eşya altın değerinde! Sakın çöpe atmayın: İçinde servet gizli

Hepimizin evinde bulunan o eşya altın değerinde! Sakın çöpe atmayın: İçinde servet gizli

Birçoğumuz kullanım ömrü dolan eşyalarımızı zamanı geldiğinde bilinçsiz bir şekilde çöpe atıyoruz. Ancak, o eşyalarda öyle bir sır yatıyor ki içlerindeki küçücük parçalar resmen altın değerinde. İşte, satıldığında altın kadar değerli olan o eşyalar...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojik cihaz çeşitliliği de artsa da o ürünlerin kullanım ömrü oldukça kısa oluyor. Özellikle akıllı telefonlar, tablet, dizüstü bilgisayar ve televizyonlara dünyanın parasını vermemize rağmen, her gün çıkan yeni üst modeller bu eşyaların ömrünü kısaltıyor.

Birçok kişi elektronik cihazlarının arızalanmasını fırsat olarak görerek, üst modele geçiş yapıyor. Ülkemizde her ev başına minimum 2 cep telefonu düştüğü yapılan araştırmalarda belirlenirken, 2022 yılının ilk çeyreği için açıklanan resmi verilerde Türkiye'de 70,5 milyon mobil olacak şekilde toplamda 88,8 milyon telefon bulunduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda ömrü biten teknolojik cihazların içinde resmen bir servet yattığı da belirtildi.

ELEKTRONİK CİHAZLARINIZLA BİRLİKTE İÇİNDEKİ SERVETİ DE ÇÖPE ATIYORUZ

Resmi veriler Türkiye'de kişi başı her yıl 8 kg elektronik atık üretildiğini ortaya koyarken, söz konusu atıkların çoğunluğunun çöpe gittiği de belirtildi. Ancak çöpe atılan o cihazların içinde resmen bir servet yattığını kimse bilmiyor.

Değeri her geçen gün katlanarak artan elektronik cihazların içine koyulan çiplerin dışında altın ve paladyum gibi birçok önemli parçanın da bulunduğu açıklandı.

yeni-proje-34.jpg

55 MLİYAR EURO DEĞERİNDE

Başta akıllı cep telefonları olacak şekilde televizyon, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar ve tablet gibi hiçbirimizin elinden düşürmediği elektronik cihazlarda kullanılan parçalar aslında servet değerinde. Birleşmiş Milletler Üniversitesi ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin ortak yayımladığı raporda Türkiye'de 623 ton e-atık olduğu açıklandı. Ayrıca raporda, yalnızca akıllı telefonlarda bulunan materyallerin toplam değerinin 55 milyar euro olduğu da belirtildi.

Cep telefonlarının elektrik aksamlarının içindeki iletkenliği artırmak için altın ve paladyum kullanıldığı bilgisi verilirken telefonun içindeki ana kart, 14 ve 22 ayar altın, değerli paladyum ve diğer değerli parçalardan dolayı akıllı telefonlar çöpe atıldığında aslında küçük bir servet de çöpe atılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN