İslam Seçen'e vefa: Adı kurduğu atölyede yaşayacak

İslam Seçen'e vefa: Adı kurduğu atölyede yaşayacak

Klasik Türk cilt sanatı üstadı, mücellit İslam Seçen, İstanbul'da ailesinin, geleneksel sanatlar dünyasından dostlarının ve sevenlerinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Seçen'i anlatan FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı "Cilt atölyemize onun adını vereceğiz. Kendisini fevkalâde mütevazı, sevgi dolu, daima teşvik edici, yüreklendirici, cömertçe öğreten, beyefendice duruşu ve milli kültür meselelerindeki hassas çizgisi ve kimliği ile daima anacağız" açıklaması yaptı.

SALİHA SULTAN/İSTANBUL

30 Kasım'da Hakk'ın rahmetine yürüyen İslam Seçen'in (83) cenazesi, dün Fatih Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Yeni Kozlu Mezarlığı’nda göz yaşları ve dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Bir süredir muzdarip olduğu akciğer kanseri nedeniyle yaşama veda eden sanatçının cenazesi, 1999 yılında vefat eden merhum eşi Şeyma Seçen’in yanına defnedildi. Seçen'in cenaze törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, FSMVÜ Güzel Sanatlar Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Kazım Hacımeyiç, Prof. Dr. Uğur Derman, Çiçek Derman, Tevfik Barın ve FSMVÜ Öğretim Görevlisi Melike Kazaz, Betül Oral başta olmak üzere birçok öğrencisi katıldı.

ADI KURDUĞU ATÖLYEDE YAŞAYACAK

Seçen'i vefatına ilişkin konuşan FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı "İslam Seçen'in vefatı, Geleneksel Türk Sanatları camiası için büyük bir kayıp. Klasik Türk ciltçiliğinin dünyaca bilinen duayen ismidir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi'ni kurarken kendisini fakültemizde ders vermesi için davet ettim. Bize sevgisi güçlü idi, nezaketle kabul etti ve vefatına kadar beş yıl dersine geldiği atölyenin de kurucusu oldu. Çok güzel öğrenciler yetiştirdi. Cilt atölyemize onun adını vereceğiz. Kendisini fevkalâde mütevazı, sevgi dolu, daima teşvik edici, yüreklendirici, cömertçe öğreten, beyefendice duruşu ve milli kültür meselelerindeki hassas çizgisi ve kimliği ile daima anacağız.  Ailesine, öğrencilerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

BİNLERCE YAZMA ESERİN USTA MÜCELLİDİ

1936 yılında Kosova Priştine'de doğan İslam Seçen, Kosova’da Güzel Sanatlar Akademisinde üç yıl eğitim gördükten sonra İstanbul’a gelerek, 1957’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisine ikinci sınıftan başlayarak Prof. Dr. Sacit Okyay'dan klasik cilt dersleri, Prof. Emin Barın'dan modern cilt ve kaligrafi dersleri aldı. 1961 yılında Süleymaniye Kütüphanesi'nde Cilt ve Patoloji Servisi'ni kuran sanatkâr, 1973 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından baş uzmanlığa atandı. 27 yıl Süleymaniye Kütüphanesi'nde hizmet eden Seçen, 1977'de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Geleneksel Türk Sanatları Kürsüsünde Türk Ciltçiliği dersleri verdi. 1970'de Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Gulbenkian Müzesi'nde 1954'de meydana gelen sel felaketinde zarar gören İslam el yazmalarını 10 aylık bir sürede restore etti. 2001 yılında yaş haddinden emekli olan Seçen, mesleki hayatını MSGSÜ Türk Sanatları Bölümü, Cilt Ana Sanat Dalı'nda Klasik Ciltçilik dersleri vererek sürdürdü. İslam Seçen’e 2012 yılında Geleneksel Sanatlar Derneğince 'Gümüş Lale Ödülü' ve 2012'de Kültür ve Turizm Bakanlığı 'Kültür ve Sanat Büyük Ödülü' takdim edildi. Sanat hayatını Çemberlitaş’ta hocası merhum Emin Barın'ın adını taşıyan Cild ve Kâğıt Restorasyonu Atölyesinde sürdüren Seçen, vefatına kadar FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde kurduğu cilt atölyesinde ders verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN