Ispanak zehirlenmesi belirtileri ve yapılması gerekenler neler? Sağlıklı ıspanak tarifi

Ispanak zehirlenmesi belirtileri ve yapılması gerekenler neler? Sağlıklı ıspanak tarifi

Ispanak zehirlenmeleri son günlerin en önemli gündem maddesi oldu. İnsan vücuduna çok faydalı olarak bilinen ıspanağın zehirlenme belirtileri ve sonrasında yapılması gerekenler merak edilir hâle geldi. Peki ıspanak nasıl temizlenmeli ve pişirilmeli? İşte bilgiler…

 

Önceleri ıspanağın faydalarından bahsederken son zamanlarda yaşanan zehirlenmeler gündemi bir hayli meşgul etti. Konunun uzmanları ıspanak zehirlenmesi belirtilerini, zehirlenme anında neler yapılması gerektiğini açıklıyor. Tüm detaylar karar.com’da…

ISPANAK NASIL TEMİZLENMELİ?

Ispanağı temizlemeden önce büyük bir su kabına su dökülür ve yarım su bardağı sirke ilave edilir. Elma ve üzüm sirkesi tercihen daha iyi olacaktır. Sirkenin olmadığı durumlarda tuz ve karbonat da temizlemek için kullanılabilir.

Ispanakların kökleri bıçakla kesilmeli ve yaprakları yarım saat kadar sirkeli, karbonatlı veya tuzlu suda bekletilmeli. Sirke, ıspanak köklerinde bulunan kum taneciklerinin kolayca dibe çökmesini sağlayacak ve kimyasallardan arındıracaktır.

Ispanağı sirkeli sudan çıkarıp başka bir kapta temiz suda on dakika kadar bekletin. Suyu tekrar değiştirip temizleyin. Bunu temizliğinden emin olana kadar tekrarlayın ve kurumaya bırakın.

19-11/07/spanak.jpg

ISPANAK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Ispanak zehirlenme belirtileri, bulanık görme ve kas güçsüzlüğü ve mide bulantısı olarak ortaya çıkar. Ispanak pişirildiği zaman hemen tüketilmesi gerekir. Çünkü ıspanağın yetişmesi için gereken nitrat, yemek soğuyup ısıtıldığında nitrite dönüp zehirleme tehlikesi bulunur.

Nitrik zehirlenmesi de göz çevresinde mavilikler olarak ortaya çıkıyor. Diğer etkileri midede kramp tarzı ağrılar, burun akıntısı, kusma, ateş ishal, kanlı dışkı, yüksek ateş gibi etkilerdir.

ZEHİRLENME ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkması durumunda zehirlenme şüphesi ile en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sadece ıspanak zehirlenmesi durumunda değil tüm zehirlenme belirtilerinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

TARİFİ

MALZEMELER

1 kg ıspanak, 1 adet kuru soğan, yarım çay bardağı pirinç, iki yemek kaşığı sıvı yağ, bir yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, pul biber.

YAPILIŞI

Ispanaklar iyice temizlenir,
Soğan doğranıp yağda pembeleşene kadar kavrulur,
Yağa ve soğana salça ilave edilir,
Ispanaklar da ilave edilerek erime seviyesine kadar kavrulur,
Yarım çay bardağı yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber de ilave edilir,
Bir su bardağı su ilave edilip kapağı kapatılır. Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir, Yoğurtla servis edilir. Afiyet olsun.

ISPANAK NEDİR?

Ispanak, Amaranthaceae familyasından olup yaprağı etli, koyu parlak yeşil veya sarımsı yeşil renktedir. Çok sayıda çiçek kolu olan tek yıllık otsu bir bitkidir. Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok bölgesinde gıda olarak tüketilir.

Ispanak A, C, E, B ve K grubu vitaminlerle magnezyum, demir, fosfor ve iyot mineralleri içerir. Besleyici değerleri çok yüksek bir sebzedir. Sindirimi kolaylaştırması, dişleri ve kemikleri güçlendirmesi, sinir sistemini koruması ıspanağın faydaları arasındadır. Çiğ veya pişirilerek birçok farklı şekilde tüketilir.

Protein değeri: 2,9 g’dır. Potasyum değeri:558 mg’dir. Kalsiyum miktarı: 99 mg’dır. Yağ miktarı: 400 mg’dır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN