İtikaf nedir, nasıl yapılır? Hangi camilerde itikaf yapıldığı açıklandı

İtikaf nedir, nasıl yapılır? Hangi camilerde itikaf yapıldığı açıklandı

Akıl sağlığı yerinde olup, ergenliğe erişmiş olan her Müslüman, beş vakit namaz kılınan bir cami ya da mescitte Allah’a yakınlık kurma niyetiyle itikafta bulunur. Müslümanlar, itikaf yapmak için camide namaz kılarak yalnızca ibadetleri ile meşgul olur. Peki nedir? Peki itikaf nasıl yapılır? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer tüm illerde itikaf yapılan camiler…

İtikaf nasıl yapılır? sorusu son zamanlarda sıkça merak edilmeye başlandı. Ramazan-ı Şerif’i büyük bir sabırla idrak eden Müslüman âlemi, bu ayın sonuna gelindiğinde itikaf yapmak için gün sayıyordu. İtikaf ile ilgili haberlerin çıkmasının ardından itikaf nedir, itikaf nasıl yapılır, hangi camilerde itikaf yapılır, itikaf sırasında camiden çıkılır mı, abdest almak ya da gusül abdesti almak için itikaf yapılan cami ya da mescitten çıkılır mı? tarzında sorular da sorgulanmaya başlandı. İşte itikaf terimi ve itikaf yapılan camiler ile ilgili detaylar…

İtikaf ne zaman yapılır?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s.) Ramazan ayında ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren pek çok hadis-i şerif bulunuyor. (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).

İtikaf ne kadar yapılmalı? Erkek ve kadınlarda itikaf zorunlu mu?

Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az zamanı, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saatin de yeterli bulduğu bilinir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290). Yukarıda anlatıldığı şekli ile camide itikâf erkeklere mahsus olarak bilinir. Kadınlar da evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291).

 İtikafı bozan durumlar nelerdir?

Kendisine ya da malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması veya zorla çıkarılması durumunda başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami yada mescidden dışarı çıkabilir. Bu zorunlu durumların hâricinde camiden çıkması durumunda itikâfı bozulur. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).

Abdest ya da gusül abdesti için camiden dışarı çıkılır mı?

Abdest almak, tuvalete gitmek ve gerekli olduğunda gusletmek tarzında tabiî ihtiyaçları için de camiden dışarı çıkabilir.

İtikafa giren kimse camide yer, içer

İtikâfa giren Müslüman, camide uyur, yer, içer ve ihtiyacı olan detayları mümkün olduğu takdirde camide halleder.

İtikaf sırasında Cuma namazı için başka camiye gidilir mi?

İtikaf yaptığı camide cuma namazı kılınmıyorsa, itikaf yapan kimse cuma namazını kılmak için başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için de dışarı çıkması uygun değil.

İtikaf nerede yapılmalı?

Şâfiî mezhebine göre de mescid dışında itikâf caiz bulunmaz. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâfta bulunur. Zira Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir. (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 350; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 658-662).

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Hangi camilerde itikaf yapılır?

İzmir ve Ankara'da itikaf yapılan camilere yukarıda belirttiğimiz linke tıklayarak erişebilirsiniz. İstanbul'da itikaf yapılan camiler ise şu şekildedir:

19-05/27/1.jpg

19-05/27/2.jpg

 19-05/27/3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN