Kahve severlere kötü haber! İklim değişikliği yetiştiği alanları vuracak

Kahve severlere kötü haber! İklim değişikliği yetiştiği alanları vuracak

İklim değişikliğinin etkileri kendini her alanda göstermeye devam ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın kahve, kaju ve avokado yetiştirmeye uygun kesimlerinin iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde değişecek.

Araştırmacılar, artan sıcaklıkların ve değişen yağış oranlarının gelecek 30 yıl boyunca kahve, kaju ve avokado yetiştiriciliğini nasıl etkileyeceğini inceledi. Haber Global'ın aktardığı çalışmaya göre, Brezilya, Endonezya, Vietnam ve Kolombiya'da kahvenin yetiştiği önemli bölgeler 2050'ye kadar yaklaşık yüzde 50 oranında azalacak.

En düşük sıcaklık senaryosunda ise Brezilya'nın kahve için en uygun bölgelerinde yüzde 76'lık bir azalma olacak; Kolombiya'da bu oran yüzde 63'ü bulabilecek.

Öte yandan çalışmaya göre, Arjantin, Güney Afrika, Çin ve Yeni Zelanda'da bazı bölgeler kahve yetiştiriciliği için daha uygun hale gelecek.

İklim değişikliği nedeniyle kaju yetiştiriciliği için uygun alanlar ise yüzde 17 oranında artabilecek.

Avokado yetiştiriciliğinde dünyanın en büyük üreticisi olan Meksika'da uygun alanlar yüzde 80'in üzerinde artacak; başka bir önemli yetiştirici olan Peru'da ise aynı iklim modeli altında uygun alanların yaklaşık yarısı kaybedilebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN