Fransa, geçen yıl Paris’teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nde gerçekleşen ve dünya gündemine oturan tarihi mücevher soygununun yankıları sürerken, yeni ve cüretkâr bir kültür mirası hırsızlığıyla sarsıldı. Ülkenin doğusundaki Burgonya bölgesinde yer alan Châtillon-sur-Seine Müzesi, ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı cuma günü öğle saatlerinde film sahnelerini aratmayan bir soygunun hedefi oldu. Ziyaretçi kılığında müzeye giren hırsızlar, güvenlik görevlilerinin ve diğer ziyaretçilerin gözü önünde sergileme vitrinini kırarak M.Ö. 5. yüzyıla ait 2 bin 500 yıllık Kelt som altın boyunluğunu (torque) çalarak izlerini kaybettirdi.
Çalınan eser, 1953 yılında gün yüzüne çıkarılan ve M.Ö. 500 yıllarında yaşamış yüksek statülü bir Kelt kadınına ait olan ünlü ‘Vix Prensesi Hazinesi’nin en değerli parçasıydı. Yaklaşık 480 gram ağırlığındaki som altından yapılma boyunluk, üzerindeki kanatlı at ve aslan motifleriyle Keltler ile antik Akdeniz uygarlıkları arasındaki ticari bağı kanıtlayan dünyadaki en somut belge kabul ediliyordu. Eserin üzerindeki külçe altının değeri günümüz piyasasında yaklaşık 40 bin euro civarında görünse de karaborsadaki tarihi eser değerinin milyonlarca euroyu bulduğu ifade ediliyor. Müze yetkilileri ve arkeologlar, kamusal mülkiyetteki bu paha biçilemez mirasın satılamayacağını anlayacak olan hırsızlarca sırf altını için eritilmesinden büyük endişe duyuyor.
‘CAMI KIRIP, ESERİ KAPIP KAÇTILAR’
Olayın ardından açıklama yapan Châtillon-sur-Seine Belediye Başkanı Jérémie Brigand, soygunun son derece organize bir çete tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Müzede daha önce de iki kez hırsızlık girişiminde bulunulduğunu hatırlatan Brigand, güvenlik önlemlerini tırmandırmış olmalarına rağmen hırsızların çok kısa bir süre içinde camı kırıp eseri kaparak kaçmayı başardıklarını aktardı. Olay sırasında yaralanan olmadığı bildirilirken, Fransız kolluk kuvvetleri geniş çaplı bir insan avı başlattı. Son aylarda art arda yaşanan müze soygunları, Fransa Kültür Bakanlığı’nı büyük bir güvenlik krizinin ortasına çekmiş durumda. Tam da Louvre Müzesi’nin büyük soygunun ardından Apollon Galerisi’ni yeniden ziyarete açtığı bir dönemde gerçekleşen bu son hırsızlık, ülkedeki tarihi saray ve müzelerin koruma protokollerinin ne kadar yetersiz kaldığı yönündeki eleştirileri yeniden alevlendirdi.
ÜLKENİN SOYGUN KRONOLOJİSİ
Fransa’da son dönemde tırmanan cüretkâr müze soygunları ülkedeki güvenlik zaafını yeniden kamuoyunun gündemine taşıdı. Süreç, 19 Ekim 2025’te Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nin Apollon Galerisi’nden rekor bir hızla, sadece 7 dakikada gerçekleşen ve 88 milyon avro değerindeki Kraliyet Mücevherleri soygunuyla başladı. Bu büyük skandalın ardından 6 Temmuz 2026’da Lalique Müzesi’nden 4 milyon avroluk som altın takılar çalındı. Louvre Müzesi’nin 22 Temmuz 2026’da soyguna uğrayan galeriyi bomboş vitrinlerle yeniden ziyarete açmasından hemen iki gün sonra ise Châtillon-sur-Seine Müzesi’nden paha biçilemez Kelt torku çalındı. Art arda gelen soygunlar üzerine Fransa Kültür Bakanlığı acil eylem tedbirlerini hızlıca devreye soktu. Ülke genelindeki ulusal müzelerin çevresine ve salonlarına sivil koruma polisleri yerleştirilirken, darbe sensörlü yüksek teknolojili koruma vitrinleri kuruldu. Sınır kapılarında denetimler sıkılaştırılırken Interpol veritabanı anlık takibe alındı. Acil bütçe çıkarıldı.
