Malazgirt Zaferi ne zaman, resmi tatil mi? İşte Malazgirt Zaferi'nin tarihçesi

Malazgirt Zaferi ne zaman, resmi tatil mi? İşte Malazgirt Zaferi'nin tarihçesi

1071 yılında Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Meydan Muharebesi'nde kazanılan zafer, her yıl 26 Ağustos günü kutlanıyor. Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümünün resmi tatil olmadığını belirtelim. Anadolu, Orta Doğu, Batı Asya coğrafyasının kaderini değiştiren Malazgirt Zaferi, Muş'un bugünkü Malazgirt ilçesinde gerçekleşmişti. İşte, Malazgirt Zaferi'nin önemi...

Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlamalar, Muş'un Malazgirt ve Bitlis'in Ahlat ilçelerinde yapılıyor. 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt'te Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Selçukluların mutlak zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkardı.

0820201736536210929.jpg

MALAZGİRT ZAFERİ NE ZAMAN?

Türk tarihinde 'zaferle özdeşleşen ay' olarak gösterilen ağustos ayında kazanılan ilk başarı 'Malazgirt Zaferi' oldu. Malazgirt, 26 Ağustos 1071 tarihinde Muş'ta bulunan Malazgirt Ovası'nda Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşti. Zaferin ardından Anadolu, Türklere yeni yurdu oldu.

Alparslan, 26 Ağustos 1071 Cuma günü ordusuyla namaz kılıp dua ettikten sonra beyaz kefene benzeyen bir elbise giyerek askerlerine, "Şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere çıkacaktır. Benden sonra oğlum Melikşah'ı tahta çıkarın ve ona bağlı kalın. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir" diye seslendi.

Bu şekilde askerlerini yüreklendiren Alparslan, cuma namazından hemen sonra ilk çarpışmayı başlattı. Farklı bir savaş stratejisi izleyen Alparslan, askerlerini hilal şeklinde dizerek, düşmanın üzerine hücum etti.

Diyojen, Sultan Alparslan'ın uyguladığı hilal taktiği karşısında daha fazla duramayarak, ağır kayıplar alan ordusunu geri çekmek zorunda kaldı. Darbe aldıkça zayıflayan Roma ordusu, gruplar halinde savaş meydanını terk etmeye başladı. Bunun üzerine Diyojen, daha fazla dayanamayıp yenilgiyi kabul etti ve askerleriyle birlikte yaralı vaziyette esir alındı.

Böylece, elde edilen bu zaferle Türklere Anadolu'nun kapıları açılmış oldu.

0820201734326218180.jpg

MALAZGİRT ZAFERİ RESMİ TATİL Mİ?

Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonraki 10 yıl içerisinde Müslümanlar, Anadolu'nun Batı uçlarına kadar ulaştı ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Selçuklu Devleti'nin temelleri atıldı.

İslam dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul'un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girdi.

Anadolu'nun kapılarını aralayan Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü 26 Ağustos günü kutlanıyor. Bu tarihi günde resmi etkinlikler düzenlenirken 26 Ağustos Malazgirt Zaferi resmi tatil değildir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN