2022 zam furyasından sonra market poşetlerine yeni düzenleme

2022 zam furyasından sonra market poşetlerine yeni düzenleme

Marketlerde 2020 yılından beri 25 kuruş ücret karşılığında verilen plastik poşetlerin ücretlerinin 2022 yılında da aynı kalmasına karar verildi. Yeni düzenlemeyle, marketlerin bez çanta, kağıt poşet, file vb. poşetler bulundurması zorunlu kılındı. İşte, 2022 poşet fiyatları...

Plastik kullanımının azaltılması amacıyla 2020 yılında hayata geçirilen market poşetlerinin parayla satılması uygulaması, 2022 yılında da devam edecek. Bu yıl 25 kuruşluk satış fiyatının yükselmemesi için poşet fiyatlarının artırılması yasaklandı, ayrıca marketlerin aldığı pay sıfırlandı.

2022 MARKET POŞETİ NE KADAR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' üzerinde yaptığı düzenlemede plastik poşet fiyatını 25 kuruşta sabit tuttu. Düzenlemede, "01.01.2022 tarihinden başlayarak 2022 yılı sonuna kadar ise satışa tabi tüm poşetler için uygulanacak ücret adet başına vergiler dâhil 25 kuruş olup daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamaz" denildi.

31 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Geri Kazanım Payı Tebliği ile poşetlerden alınacak geri kazanım payı 19 kuruştan 25 kuruşa çıktı. Marketler, elde ettikleri 25 kuruşun tamamını devlete ödeyecek.

MARKETLER KAĞIT POŞET, BEZ ÇANTA, FİLE BULUNDURMAK ZORUNDA

Yeni yıl ile birlikte artık zincir market ve zincir mağazalar kağıt, file veya bez çanta ile benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarından bulunduracak. Söz konusu ekipmanlar, vatandaşların görüp kolayca erişebilecekleri şekilde kasa yakınlarına yerleştirilecek. İşletmeler bu ekipmanları, talep eden vatandaşlara ücretli ya da ücretsiz vermekle yükümlü olacak.

İlgili usul ve esaslarda yapılan yeni düzenlemeler; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla uygulamaya alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN