O iller için deprem alarmı verildi! Her an şiddetli bir deprem olabilir: İlleri tek tek saydı

O iller için deprem alarmı verildi! Her an şiddetli bir deprem olabilir: İlleri tek tek saydı

Yaşanan deprem felaketi sonrasında uzman isimler deprem olabilecek illeri tek tek uyarıyor. Peki hangi iller deprem riski altında? Tüm detaylar haberimizde.

6 Şubat tarihinde ülkemizde yaşanan ve 11 ili derinden etkileyen deprem felaketi sonrasında olası deprem riskleri herkesi endişeye sürüklemeye devam ediyor. Peki uzman isimler hangi illerde deprem riski olduğunu söyledi? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

O İLLER RİSK ALTINDA

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili derinden etkileyerek 13.5 milyon vatandaşın hayatını yerle bir eden deprem felaketi sonrasında ülkedeki tüm insanların endişeleri de artmaya başladı. Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdürü İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi deprem felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akbayram tarafından yapılan açıklamalara göre incelemeler kapsamında Bingöl ilinde deprem riskinin her zaman olduğu, 30 senelik aralıklarla yıkıcı depremler yaşandığı, birçok fay hattının bir araya geldiği, üç önemli fay hattının bu ilde bulunduğu, Doğu Anadolu fay sonu, Kuzey Anadolu fay ve Varto fay zonları olduğu belirtildi. Akbayram, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayları arasında bölgede oluşan birçok fay olduğunu, bu sebeple Bingöl ilinin deprem tehlikesi taşıdığını, ilin 1971 ve 2003 senelerinde yıkıcı depremler yaşadığını ve 30 senede bir yıkıcı depremler olduğunu söyledi. Akbayram deprem beklentileri ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Ülke genelinde birçok fay harekete geçti. Bunun iki önemli sebebi var. 

Deprem Riski Olan İller

Birincisi Doğu Anadolu fay hattının Kahramanmaraş ve Malatya ili güneyi ve Hatay illerindeki kesişiminin kırılmış olması ve Malatya ilinden batı yönüne doğru başka bir fayın daha kırılmış olması. Bunlar 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremden sonra kırıldı. Anadolu bloğunda ise küçük küçük birçok deprem yaşandı. Aynı zamanda Bingöl ilinde de faylar değişmiş oldu. Bu sürede bilinmezlik olsa da bu ilin de tehlikesi var. Yedisu fay hattında uzun zamandır deprem bekleniyor. Burada deprem en son 1784 senesinde olmuş ve 250 sene koyulması gerekiyor. Yani depremlerin tekrarlama aralıkları 250 senelik, depremin eli kulağında olabilir. Yedisu fayında yaşanacak deprem Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzincan, Tunceli illerini kesin olarak etkileyecek. Bingöl tehlikesi yüksek. Risk alınmaması gerekiyor. Bingöl ilinde zemine uygun konutlar inşa ediliyor mu? Zemin iyi araştırılıyor mu? Bunlara bakılması gerekiyor. Deprem yarın da yaşanabilir, 15-20 sene sonra da yaşanabilir. Önemli olan mühendislik anlamında hazır bulunmak. Deprem merkez üssünden itibaren 100 kilometre yakınındaki iller zarar görüyor olarak bilinse de çevre illerin de iyi araştırılması gerekiyor ancak bütün çevre ilin tehlikede olduğu söylenemez. Ama buna daha uzak iller de eklenebilir. Eğer zemin yumuşak ve zemine uygun yapılar inşa edilmediyse 150-200 kilometre uzaklıktaki iller bile etkilenir. Meksika depremine bakılırsa 400 kilometre ötedeki yerler bile zarar gördü.' 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN