‘Parça’larla bir kolaj hikayesi

‘Parça’larla bir kolaj hikayesi

Mehmet Turgut, kolaj çalışmalarından oluşan ‘Parça’ isimli sergisinde 18 ünlü ismin fotoğraflarını, onlara özel objelerle kolajladı. Örneğin Yaşar Kemal’ın fotoğrafında kurşun kalem, bıçak ve eldiven yer aldı; Mazhar Alanson’unkinde Leonard Cohen’in gitar kılıfı ve şapkası... Turgut “İşlerin içinde gizli kodlar var” dedi.

Fotoğraf sanatçısı, yapımcı ve yönetmen Mehmet Turgut’un kolaj çalışmalarından oluşan ‘Parça’ sergisini sanatseverlerle buluştu. Turgut’un Galeri Kambur Arnavutköy’deki sergisinde sanat ve edebiyat alanındaki 18 ünlü ismin fotoğraflarıyla, kişiye özel objelerden kolajladığı çalışmaları yer aldı. Sergi, 31 Mart’a kadar Ankara’ Çayyolu’nda Hilmi Güner Mimarlık’ta ziyarete açık olacak. Daha önce açtığı sergilerden farklı bir kolaj sergi hazırladığını dile getiren Turgut “Bugüne kadar kolaj sergiler yaptım ama hep masa başında, bilgisayarda yaptığım kolajlardı onlar. Bu sefer gerçekten kolaj yaptım ve burada gördüğünüz 18 işin hepsini basıp tek tek elimle kestim” dedi.

19-03/14/a3.jpg

Sergideki çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Turgut,  şunları kaydetti: “İlk çıkış noktası Yaşar Kemal’di. Yaşar ağabey, çok değerli bir yazarımızdı. Bu sergide seçtiğim bütün isimlerle daha önce iletişimimin olmasına ve onların fotoğrafını çekmiş olmaya dikkat ettim. Zaten gördüğünüz fotoğrafların kimi on senelik kimi beş kimi bir senelik. Hepsi benim çektiğim fotoğraflar. Mesela Yaşar Kemal ile ilgili bir Yaşar Kemal analizi yaptım. Aynısını Teoman’a da Erkin Koray’a da Erol Büyükburç’a da yaptım. Bir kolajla Yaşar Kemal’i anlatmak için hangi parçalar gerekirdi? Mesela Yaşar Kemal’in tek gözü kördü. Bunun sebebi neydi? Mesela doğuştan mıydı yoksa bir hastalık mıydı? Araştırdığınızda görüyorsunuzki küçük yaşlarında, amcası kurban keserken bıçak elinden kayıyor ve Yaşar Kemal’in gözüne batıyor. Öyle kör oluyor. Ondan sonra hayatında hep bıçak var. Babası bir Cuma namazındayken arkasından bıçaklanarak öldürülüyor. O yüzden o bıçak imgesini kullanmak zorundaydım. Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal için, ‘O Çukurova’nın üzerinde uçan bir kartaldır’ der hep. O kartal kanatları oradan geliyor. Eski bir kurşun kalem ve bir eldiven var. Yaşar Kemal, eliyle yazarmış, daktilo kullanmazmış. O kadar soğukmuş ki eldiven giyip yazmak zorunda kalmış İnce Memed’i. Küçük bir kaset var, her şeyi kaydedermiş. Yani Yaşar Kemal’i biraz araştırıp analiz ettiğiniz zaman, bu parçaları bir araya getirebiliyorsunuz. İşlerin içinde böyle gizli kodlar var.”

19-03/14/a4.jpg

Sergide yer alan Ayşen Gruda işine de değinen Turgut “Ayşen abla çok sevdiğim bir ablamdı. Zaten sahneye koyduğu en son oyunların bütün tiyatro afişlerini ben çektim. 46 Dergisi için onu büyücü yapmıştım. Dergide kullanmadığım bir kareyi kullandım. Bazı oyuncuların hünerleri vardır. Her şeyi çözerler. Hepimizin aklında onunla ilgili gulyabani sahnesi vardır. Ben gulyabaniyi küçük bir heykel yaptırıp onun parmaklarına koydum. Hiçbir zaman ölmeyecek hiçbir zaman unutulmayacak iki objeyi bir araya getirdim” diye konuştu. Mehmet Turgut, her çalışmasının kendi içinde bir hikayesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Mazhar Alanson’un kolajındaki şapka ve gitar kılıfı Leonard Cohen’in gitar kılıfı ve şapkası. Aslında bu işi söküp parçalasak, o gitar kılıfının üzerinde Leonard Cohen yazıyor ama görünmüyor. Mazhar ağabeyin Leonard Cohen hayranlığını, benzer taraflarını imgesel olarak birleştirmeye gayret gösterdim. Ara Gürel işinde ise çok fazla bir şey yapmaya gerek yoktu. Ara hocanın zaten çok fazla fotoğrafını çektim rahmetlinin vefatından önce. Onu çektiğim doğal olan karelerinden daha kübik ve onu sade anlatan bir çalışma oldu.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN