Tek bir dilekçeyle SGK'dan toplu para alabilirsiniz! Yüzbinlerce kişi yararlanacak: 2005-2008 arasından önce...

Tek bir dilekçeyle SGK'dan toplu para alabilirsiniz! Yüzbinlerce kişi yararlanacak: 2005-2008 arasından önce...

EYT vurmadı diyerek umutsuzluğa kapılmayın, bu haber yüzbinlerce vatandaşın yüzünü güldürecek. EYT çözüldü ama EYT ile emekli olamayan vatandaşlara birer birer açıklama yapılıyor. Bu noktada özellikle toplu paranın detayları dikkatleri çekmekte. Emekliliğine kavuşamayanlar ödenen primlerini toplu bir şekilde alabilecekler. Bu kapsam fazla borçlanma ödemelerini de içermektedir. SSK ve Bağ-Kurlu olanların bir defaya mahsus ödeme alabilmeleri için sigortalı olmalarına veya kendi iş yerlerine sahip olmalarına gerek yoktur. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

EYT barajında kalanlara 8 müjdeli haber verildi. SSK'ya yazılı talepte bulunan Bağ-Kurlulara SGK'dan bir miktar para verileceği açıklandı. EYT Yasası TBMM'de onaylandı. Böylece 2 milyon 250 bin kişi resmi olarak yaşından önce emekli olacak. Bu durumda; En çok merak edilen konulardan biri de EYT almayana prim iadesi oldu. EYT'den faydalanamayanlara hak kazanmaları halinde geri ödeme yapılacaktır.

emekli

TOPLU PARA İADESİ YAPILACAK!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açıkladı. Buna EYT'den yararlanamayanlar da dahildir. SGK yüklü ödeme (ek ücret), prim borçlanması ve birden fazla sosyal güvenlik kurumunun çalışanları konusunu anlattı.

EYT düzenlemeleri kapsamında emekli olamayan vatandaşlara ödedikleri sigorta primleri bir defaya mahsus iade edilecektir.

Genelge kapsamında, resen emekli edilen memurlar da EYT yasasından yararlanabiliyor. Borçlanarak veya çalışarak emekli maaşını ödeyemeyenlere toplu ödeme yapılır. Hizmet borçlanması ve isteğe bağlı sigorta ödemesi de aynı miktarda değerlendirilir.

Askeri memur, subay, gedikli erbaşların, Kanunun yayımlandığı 3 Mart tarihinde veya askeri mahkeme kararından sonra hüküm, yetersizlik veya disiplin nedenleriyle görevden ayrılmaları halinde, emekli olabilir. Bu çerçevede kadın ve erkek personele 25 yıl hizmet şartı uygulanmaktadır. 25 yıldan az hizmet süresi olan kişilere toplu ücret (ek ücret) ödenir.

emekli

YAZILI BAŞVURU GEREKLİDİR

Emeklilik için gerekli olan sigorta ödeme günlerini karşılayamayanlar, sosyal sigortalar merkezine veya kaymakamlığa yazılı olarak başvurmaları halinde müşterek ödenen sigorta primlerini geri alabilirler.

Sigortalının ölümü halinde lehtarın yakınları da tazminat talep edebilir. SSK ve Bağ-Kur üyelerinin bir defaya mahsus ödeme alabilmeleri için sigortalı olmalarına veya kendi işlerini yürütmelerine gerek yoktur. 2008 yılı öncesi ve sonrasında SSK sahipleri adına ödenen işçi ve işveren katkı payları sadece çalışan sigorta primleri için toplu olarak ödenmektedir.

Bağ-Kur üyelerine ödenen tüm ücretler, tarihi değişiklik değiştirilmeden iade edilebilir. Bu primler yaşlılık, aile ve maluliyet sigortasını içermektedir.

emekli

HİZMET BORÇLANMALARI DAHİL

Aynı durum kiralama hizmetleri ve isteğe bağlı sigorta primleri için de geçerlidir. Genel sağlık sigortası ve kısa vadeli sigorta ödemeleri iade edilmez.

Ayrıca zorunlu ve doğum borçları da tahsil edilebilmektedir. Çalışanların kuruma bildirdikleri katkı paylarının alt ve üst sınırı vardır.

Birden fazla işte çalışmak için üst sınırı aşan ücretler için ödenen sigorta primleri de iade edilir. Bunun için başvuru şartı bulunmaktadır. İşveren adına ödenen sigorta primleri iade edilmez.

emekli

KAMU ÇALIŞANLARININ BORÇLANMASI

SGK genelgesinde EYT Kanunu kapsamındaki kişilerin borçlanmaları sırasında aldıkları sigorta primleri ve bunun sigorta başlangıcına etkisi de örneklerle gösterildi. Askerlik ve yurtdışındaki eğitim sürelerinin ödünç alınabileceği ancak bu sürelerin sigorta başlangıç tarihinde gösterilemeyeceği kaydedildi.

Örneğin 2001 yılında Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak göreve başlayan bir memurun 1996-1997 yıllarında 16 aylık askerliği varsa bu gecikme süresi toplam hizmet süresi tutarına dahil edilir ve sigortalılık başlangıç tarihi alınmaz.

Ancak, borçlanılan süre hizmet döküm programında ilk bağlandığı tarih olan 22 Ocak 2001 tarihinden (1 yıl 6 ay) itibaren hizmet kesinti programına geri yazılarak kredi süresi görüntülenebilir.

eyt

KISMİ EMEKLİLİK VURGUSU

EYT Yasası kapsamında mevcut kısmi emeklilik uygulaması değişmedi. Emeklilik yaşı SSK'da 3.600 gün, Bağ-Kur'da 5.400 gün olarak aynı kalmıştır. Dolayısıyla ikramiye gününde 3600'den fazla SSK'lı kadın 58, erkek 60 yaşında emekli olabiliyor.

Bağ-Kur erkekleri 56 yaşında, kadın ve erkekleri 58 yaşında 5.400 gün ikramiye olmak kaydıyla emekli olabilirler. Kısmi emekliliğe ilişkin olarak SGK genelgesinde "3 Mart tarihinden sonra talepte bulunan sigortalıların kademeli yaş dışında 15 yıl sigortalılık sigortası ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirdiklerinde yaşlılık aylığından yararlanabilecek" İfadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN