Tolkien ‘Orta Dünya’yı nasıl şekillendirdi?

Tolkien ‘Orta Dünya’yı nasıl şekillendirdi?

‘Yüzüklerin Efendisi’ serisiyle sinema filmlerine ilham kaynağı olan J.J.R. Tolkien’in hayatı beyazperdede. ‘Tolkien’ isimli filmde, yazarın savaşın baskın olduğu yıllarda bu topluluk ve peşinden gittiği aşkı sayesinde zor zamanları atlatarak nasıl birçok eseri kaleme aldığı anlatılıyor. Haftanın bir başka öne çıkan yapımı ise ‘Örümcek Adam: Evden Uzakta’.

Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta sekiz film gösterime giriyor, onlardan biri yerli yapım. Dünya edebiyatında ‘Lord of The Rings’ (Yüzüklerin Efendisi) serisi ve ‘The Hobbit’ gibi eserleriyle sinema filmlerine ilham kaynağı olan John Ronald Reuel Tolkien’in hayatını konu ‘Tolkien’ isimli film ise öne çıkıyor. Yönetmenliğini Dome Karukoski’nin yaptığı, başrollerinde Nicholas Hoult, Lily Collins ve Pam Ferris’in yer aldığı film, izleyenleri yazarın hayal dünyasını şekillendiren yolculuğa çıkaracak. Film, yazarın ilk gençlik yılları, dostlukları, aşkı ve ‘Orta Dünya’yı şekillendirdiği döneme odaklanıyor. Biyografi türündeki filmde, yazar, şair ve filolog olan Ronald Tolkien’in çocukluk dönemi, gençlik yılları, aşık olduğu kadın ve I. Dünya Savaşı ele alınıyor. Filmin senaryosu David Gleeson ve Stephen Beresford tarafından kaleme alınırken, müziklerinde ise Thomas Newman imzası bulunuyor.

Örümcek Adam macerasının ikinci devam halkası olan ve ‘Avengers: Endgame’ filminden hemen sonrasını anlatan ‘Örümcek Adam: Evden Uzakta’, arkadaşlarıyla gittiği okul gezisi sırasında gizemli bir görev üstlenmek zorunda kalan Peter Parker’a odaklanıyor. Jon Watss’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin, senaryosunu Chris Mckenna ile Erik Sommers kaleme aldı. ‘Marvel Sinematik Evreni’nde geçen yapımda Örümcek Adam’ı ise Tom Holland canlandırıyor.

Bu hafta Uzakdoğu’dan iki yapım sinemalarda. Yönetmenliğini ve senaristliğini Hoon-jung Park’ın üstlendiği, Güney Kore yapımı ‘İntikam’ın başrollerini; Da-mi Kim, Min-soo Jo, Woorim Jung ve Go Min-Si paylaşıyor. Gerilim ve aksiyon türündeki yapım, ailesine yardımcı olmak amacıyla ödüllü bir yarışmaya katılan lise öğrencisi Ja yoon’un, geçmişiyle ilgili karanlık sırları öğrenmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.

‘Kül En Saf Beyazdır’ ise Çin, Japonya ve Fransa ortak yapımı. Filmde toplumun dışında kalmış iki karakterin, 2001’den 2017’ye kadar ülkeleriyle beraber, dönüşüm geçiren 16 yıllık şiddet dolu ilişkilerini anlatılıyor. Mafya üyesi sevgilisi Bin için hapse giren Qiao, 5 yılın ardından hapisten çıkar ve Bin’i aramaya başlar. Çin’in yakın tarihine ışık tutan film, gangster dünyasında geçen trajedilerle dolu bir ilişkinin izlerini sürüyor. İlk gösterimini 2018 Cannes Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde gerçekleştiren yapımın senaristliğini ve yönetmenliğini Jia Zhangke üstleniyor. Ayrıca bugüne kadar birçok ödüle değer görülen, aşk ve dram türündeki filmin başrollerinde ise Zhao Tao ve Liao Fan yer alıyor. 

Hayvanlarla iletişim kurabilen 11 yaşındaki Lilli Susewind’in yeni eve taşındıktan sonra tanıştığı Jess ile yaşadığı macerayı konu edinen ‘Sevimli Dostlar’ın kadrosunda Malu Leicher, Aylin Tezel, Peri Baumeister ve Meret Becker yer alıyor. Komedi türündeki filmin yönetmenliğini ise Joachim Masannek üstleniyor.

19-07/04/ekran-resmi-2019-07-04-212627.png

Winston Azzopardi’nin yönettiği, orijinal ismi ‘The Boat’ olan ‘Tekne’, hava muhalefeti sebebiyle sığındığı teknede mahsur kalan denizcinin hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. İngiltere yapımı, gerilim türündeki filmin başrolünü Joe Azzopardi canlandırıyor.

Vizyonda iki de korku filmi olacak. ‘Bebeğin Laneti( adlı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Lawer Fowler üstleniyor. Film, II. Dünya Savaşı’nın yarattığı kaostan uzaklaşarak bir köye yerleşen Adeline ve kızı Chole’nin evde buldukları bebeğin ardından yaşadıkları tuhaf olayların hikayesini anlatıyor. Yapımda, Helen Crevel, Philip Ridout, Layla Watts, Neil Hobbs, Claire Carreno, Michelle Archer, Robert Ansell, William Frazer, Laura Janes ve Ethan Taylor rol alıyor. Haftanın tek yerli filmi ‘’Efsunlu Kabirden Gelen’’, hasta olduğunu düşünülen Burcu’ya yardım etmeye çalışırken kendini hiç ummadığı olayların içerisinde bulan Kübra’nın hikayesine odaklanıyor. Yönetmen koltuğunda Uğur Kaplan’ın oturduğu filmin başrollerini; Sedef Şahin, Reyhan İlhan ve Elif Kartal paylaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN