Türk’ün sağlığına en büyük tehlike tıkalı kalp

Türk’ün sağlığına en büyük tehlike tıkalı kalp

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri, Türkiye’de ölümlerin yüzde 40’ının kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını ortaya koydu. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, hayati uyarıda bulundu: Kalp hastalığı riski kadınlarda menapozdan, erkeklerde 35 yaşından sonra başlıyor. Bu nedenle 35-40 yaş aralığında en az bir kez check-up yapılmalı. Bakterilerin kana karışma riski nedeniyle ağız sağlığı da ihmal edilmemeli.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yılda 18 milyon insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirirken, bu rakamın 2030 yılında 23 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu verileri ise Türkiye’de ölümlerin yüzde 40’ının kalp ve damar hastalıkları sebebiyle gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren kalp hastalıklarının görülme oranının kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterdiğine dikkat çekerek “Kalp hastalıkları kadınlarda menopozdan sonra artarken, erkeklerde ise 35 yaş civarından itibaren risk artmaya başlıyor” dedi. Orta yaş civarında mutlaka düzenli kalp check-up'ına başlanması gerektiği ifade eden Dağdeviren “Kalp ve damar hastalığı ile şikayeti olmayan hastaların ailesel yatkınlığından, alışkanlıklarından veya yaşam tarzlarından kaynaklanan artmış risk faktörlerinden dolayı check-up yapması gerekiyor. 35 yaşla 40 yaş aralığında en az bir defa hiçbir şikayet olmasa bile check-up'tan geçmesi gerekiyor. 50 yaştan sonra her yıl düzenli olarak check-up yaptırılmalı’’ diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN