Uzmanlar tavuklardaki zehre karşı uyardı! Bu hata hayatınızı mahvedebilir! O tavuklardan uzak durun!

Uzmanlar tavuklardaki zehre karşı uyardı! Bu hata hayatınızı mahvedebilir! O tavuklardan uzak durun!

En çok tüketilen Türk lezzetleri arasında yer alan tavuk, zaman zaman büyük tehlikeler ortaya çıkarabiliyor. Tavuk tüketen kişilerin hem pişirirken hem de satın alırken dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Yediğiniz tavukların zehire dönüşmesini istemiyorsanız bu noktalara dikkat ediniz. İşte tavuk alırken dikkat edilmesi gereken noktalar…

Protein kaynağı olarak bilinen tavuk özellikle spor listelerinin de vazgeçilmez lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük yağ oranı ve yüksek protein özelliği sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilen tavuk birçok fayda sağlamaktadır. Özellikle kırmızı ettin pahalanması ile birlikte vatandaşlar da daha çok beyaz ete yöneldi. Ancak marketten alınan tavuklar beklediğiniz kadar sağlıklı da olmayabilir. İşte tavuk alırken dikkat edilmesi gereken noktalar…


TAVUKLARIN TAZELİĞİ KONTROL EDİN

Tavuk tüketen kişilerin ilk dikkat etmesi gereken nokta tavukların taze olup olmadığıdır. Satın alınan tavukların derisinin açık renkli ve nemli olması tavukların taze olduğunu gösterir. Dolgun göğüs eti ve göğüs kemiği esnekliği de tavuğun taze olup olmadığını gösteren bir diğer işarettir. Tavuk satın alırken bilindik markalardan da şaşmamak gerekiyor. Bu nedenle aldığınız tavukların ambalajlı ve bilinen markalar olmasına dikkat ediniz. Açıktan satın alacağınız tavuklarda ise bildiğiniz ve güvendiğiniz kişilerden satın almanız gerekiyor.

tavuk-eti.jpg

BU HATA HAYATINIZI MAHVEDEBİLİR


Tavuk satın alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerin yanı sıra pişirirken de dikkatli olunması gerekiyor. Tavukların yıkanmaması gerektiği belirtilirken Prof. Dr. Nevzat Artık, satın alınan tavukların ambalajlı olması gerektiğini ve yıkanmaması gerektiğini söyledi. Tavuğun pişmeden yıkanmasının zararlı mikroorganizmaları öldürmeyeceğini ifade eden Artık, "Tavuk etinin yıkanmasına gerek yoktur. Tavuğun doğal olarak mikroorganizma yükü yüksektir. Tavuğu pişirmeden önce yıkadığımızda; mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk, tezgah yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir.” dedi. Tavuğun bulunduğu zeminin dezenfekte edilmesi gerektiğini vurgulayan Artık, en az 20 saniye sıvı sabunla yıkanması gerektiğinin altını çizdi.

tavuk-etleri.jpg

EN ÖNEMLİ NOKTA KOKUSU


Birçok markette tavukların yeteri kadar soğutma işlemi yapmayan buzdolaplarında tutulduğu ifade edilirken satın alma işleminde kokusuna da dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Masrafı azaltmak için ambalajsız satılan Tavuklar da üretim yerlerinden satış noktalarını gelinceye kadar dış etkenlere maruz kalmaktadır. Bu nedenle tavukların üzerinde mikrop oluşabiliyor. Gıda kodeksi ve diğer mevzuatlar kapsamında ambalajsız tavuk satışı kesinlikle yasaktır. Ancak birçok kişi ambalajsız tavuk satışı yapmaktadır. Bozulan tavuk eti morardıktan sonra kızarmaya ve kokmaya başlar. Bozulan tavukların üzerinde ise küçük lekeler oluşmaktadır. Tavuk eti satın alırken çoğunlukla kişilerin bu özelliklere dikkat etmediği görülüyor. Tavukların üzerinde mor, kül rengi minik lekeler görülmesi soğuk zincir kuralına uyulmadığını gösterir.

tavuk-pisirmek.jpg

PİŞİRDİKTEN SONRA TEKRAR ISITMAYIN

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar kapsamında ertesi güne kalan tavuğun tekrardan ısıtılmaması gerektiği vurgulanıyor. Bunun yanı sıra pişirilen tavuğun aynı gün içerisinde tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Uzmanlar tavuğun tekrar ısıtılması durumunda zehirleme yapabileceğini söyleyerek vatandaşları uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN