Hikmet Tanrıverdi: Çocuk işçi çalıştıran patron vatan hainidir

Hikmet Tanrıverdi: Çocuk işçi çalıştıran patron vatan hainidir

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin merdiven altı çalışan bir işyerinde gizli kamera ile görüntülediği Suriyeli çocuk işçiler üzerinden Türk hazırgiyim endüstrisini ve Türkiye’yi karalaması, sektörde büyük tepkiye neden oldu.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İngiliz haber kanalı BBC’de çocuk işçi çalıştırıldığı iddiasıyla Türk hazırgiyim sektörünü karalamayı hedefleyen yayını kınadı. Tanrıverdi, “Türkiye gerçeğini yansıtmayan bu haberlerle sektörümüze komplo kurulup, bizim üzerimizden global markalar tehdit ediliyor” ifadelerini kullandı.

KURALLAR ÇOK KATI

Türkiye’de üretim yaptıran global markaların son derece katı kurallarla firmaları denetlediğini vurgulayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, en küçük bir uygunsuzluğa dahi sıfır toleransla yaklaşıldığını hatırlattı.

16-10/27/27kr04cocuk.jpgHikmet Tanrıverdi, “Global markalara üretim yapan fabrikaları tek tek gezelim. Gününü, saatini üretim tesisini kendileri belirlesinler. Tek bir çocuk işçi bulurlarsa biz her türlü yaptırıma razıyız” şeklinde konuştu.

Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’de çocuk işçi çalıştırmanın yasalarla da engellendiğini ve çok ağır yaptırımları bulunduğunun altını çizerek, “BBC gibi saygın bir yayın kuruluşunun gerçekler üzerinden habercilik yapmak yerine kurmaca senaryoyla büyüyen Türk hazırgiyim sektörünü engelleme çabalarını üzüntüyle takip ediyoruz. Bizlerin küresel hazır giyim pazarlarındaki gücünden korkanların, nitelikli ve hızlı üretimin en güçlü adresi olan Türkiye’de üretim yaptıran firmaları korkutmak için kullandıkları bu yöntemi boşa çıkaracağız. Çok açık ifade ediyorum, çocuk işçi çalıştıran vatan hainidir” diye konuştu. Hikmet Tanrıverdi, Türkiye 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaparken İngiltere’nin 5 bin mülteciyi almamak için bin bir mazeret ortaya koyduğunu da hatırlatarak, “Ülkemizdeki Suriyeli çalışanların belgeli olup olmadığını görmeden olumsuz propaganda yapmalarını anlamakta son derece zorlanıyoruz” dedi.

MERDİVEN ALTI

Gücünü ve çalışma standartlarını tüm dünyaya kanıtlayan Türk hazır giyim firmalarının küresel ölçekteki markalara yıllardır üretim yaptığını hatırlatan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat da, şunları söyledi: “Söz konusu firma, uluslararası markalarla herhangi bir üretim ilişkisi olmayan ve merdiven altı çalışan bir firmadır. Merdiven altı bile olsa bizler, çocuk işçi çalıştırılmasına asla müsamaha göstermiyoruz.”

16-10/27/fabrikada-tutun-sarar-2.jpg

ASGARİ ÜCRET SABİT KALACAK

Vergi diliminden dolayı ücretleri bin 300 TL’nin altına düşen asgari ücretliler için aradaki farkı telafi etmeyi öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenleme, vergi diliminden dolayı ekim, kasım ve aralık aylarında ücretleri bin 300 TL’nin altına düşen bekar ve çocuksuz asgari ücretlilere vergi desteğini içeriyor. Buna göre, bu üç ayda da ücretlerin bin 300 TL’nin altına düşen kısmı asgari geçim indirimine ilave edilecek.      

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN