Hobisi işi oldu! Dünyaya 2 binden fazla Çapar Köpeği gönderdi

Hobisi işi oldu! Dünyaya 2 binden fazla Çapar Köpeği gönderdi

Kayserili genç hobi olarak başladığı Çapar Köpeği yetiştiriciliğini meslek edindi. Kayserili girişimci yetiştirdiği Çapar Köpeklerini dünyanın çeşitli ülkelerindeki müşterilerine gönderiyor.

Tomarza'da yaşayan Şükrü Pekel hobi olarak Kayseri'nin ünlü Çapar Köpeğini yetiştirmeye başladı. Yurtiçi ve yurtdışından müşterileri olan Pekel, hobisini meslek edindiğini ve bu amaçla laborant ve veterinerlik bölümü okuduğunu belirtti. 

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde yetişilen Çapar Köpekleri, Türkiye’de ve birçok ülkede yoğun ilgi görüyor.
Tomarza ilçesinde hobi olarak Anadolu Çapar Köpeği yetiştiren Şükrü Pekel,12 yıl önce bir çift Çapar Köpeği edindiğini ve onları çoğaltarak yurt içinde ve yurt dışında ilgi gösteren farklı bölgelere gönderdiğini söyledi.

32.jpg

"KAYSERİNİN ADINI DÜNYAYA DUYURMAK İSTEDİM"

12 yılda Çapar Köpeklerini büyük ölçüde tanıttığını ve adını söyleyince akla ilk Tomarza’nın geldiğini söyleyen Şükrü Pekel, “Ben Tomarza Sevdalı bir genç olarak İlçemin adını Dünya’ya nasıl duyururum diye düşünürken Çapar Köpeklerine olan ilgim aklıma geldi ve Çapar Köpeklerini yetiştirmeye başladım. Sivas’ın Kangalı, Aksaray’ın Malaklısı, Eskişehir’in Akbaşı köpekleri meşhursa Tomarza’nın da neden Çapar Köpekleri meşhur olmasın dedik ve 12 yıl önce edindiğim 1 çift çapar köpeğini besleyerek çoğalttım. Bu güne kadar gerek ülkemizin dört bir yanına ve gerekse bir Dünya’nın dört bir yanına yaklaşık 2 bin adet çapar köpeği gönderdim. 12 yıl içerisinde öyle bir noktaya geldik ki Çapar Köpeği denilince akla ilk gelen isimlerden bir tanesinin Tomarza olması bizleri gururlandırdı. Biz bu işi ticaret olsun diye değil sadece hayvanlara olan sevgimi daha büyüterek yaptım. Bu güne kadar benim özel olarak beslediğim Çapar Köpekleri hiçbir insana zarar vermemiştir. Tomarzalı kardeşlerimde lütfen Çapar Köpeklerini, Sokak hayvanları ile karıştırmasınlar. Benim beslediğim hayvanların veteriner hekim tarafından belirli periyotlar halinde sağlık kontrolleri yapılarak aşıları yapılmaktadır” dedi.

33.jpg

Pekel, Çapar Köpeklerinin özellikle sürü ile yaylaya çıkan vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüğünü söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ayrıca bende laborant ve veterinerlik bölümü okuduğum için hayvan sağlığına büyük önem vermekteyim. Çapar köpeklerin özellikleri sadece alan (sürü) koruması sağlamaktadır. Yani küçük veya büyükbaş hayvan yetiştirip özellikle yaylaya çıkan hayvancılık ile geçimlerini sağlayanlar sürülerini kurtlardan veya yabani hayvanlardan korumak için Çapar Köpekleri çok etkili oluyor. Bu yüzden Çapar Köpekleri büyük ilgi görmektedir. İnşallah severek yaptığımız bu işi daha da büyüterek ilçemizin adını duyurmaya devam edeceğiz.”

34.jpg

ÇAPAR KANGAL KÖPEĞİ ÖZELLİKLERİ

Kangal köpekleri klasik renk dediğimiz ’’boz kangal’’ olarak bilinenlerin aksine post rengi siyah çizgili kangal köpekleri de bulunmakta. Bu tip kangal köpekleri karakter ve fizik yapısı bire bir aynı olan ama renk olarak farklı görünen kangal köpeklerine ‘’Çapar kangal’’ olarak isimlendirilmiştir. 

Çapar kangal yavrusu ise doğduklarında yine aynı şekilde çizgili post rengine sahiptir. Çapar kangal köpeklerinin yavrusu her zaman aynı renk vermez. Klasik boz kangal yavruları da vermektedir. Yine boz kangal köpeklerinden de çapar kangal yavrusu çıkabilmektedir.

Çapar kangal yavrusu fiyatları diğer kangal köpeklerine göre farklılık arz etmektedir. Az bulunan çapar kangal yavruları , meraklı olan kangal severler ve üreticiler tarafından rağbet görmekte.

RENGİNDEN KORKULUYOR

Çapar kangalların sürüde ki durumu: Çapar kangal köpekleri sürüde çok fazla rağbet görmemekte. Bunun sebebi başarısız olduğundan değildir. Sürü sahipleri çapar kangal köpeklerin sürü güderken renginden dolayı ürküttükleri söylenmekte. Çobanlar bundan dolayı daha çok boz renkli dediğiniz kangalları tercih etmekte.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN