Hollanda da Doğu Türkistan’daki zulme ‘soykırım’ dedi

Hollanda da Doğu Türkistan’daki zulme ‘soykırım’ dedi

ABD ve Kanada’nın ardından Hollanda, Doğu Türkistan’daki zulme ‘soykırım’ diyen ilk Avrupa ülkesi oldu.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Hollanda parlamentosu, Çin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı baskıyı soykırım olarak niteleyen önergeyi kabul etti. Hollanda, Doğu Türkistan’daki zulmü ‘soykırım’ olarak ifade eden ilk Avrupa ülkesi oldu.

Hollanda parlamentosundan geçen, ancak hukuki bir bağlayıcılığı bulunmayan soykırım önergesinde, Çin hükümetinin “doğumları önlemeye yönelik aldığı tedbirleri” ve “ceza kampları kurması” gibi eylemlerinin genel soykırım sözleşmesi olarak kabul eden Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamına girdiği belirtildi. 

Önergede, “Çin’de Uygur azınlığa yönelik soykırım yaşandığı” ifadesi yer aldı. 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin muhafazakar Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi, Bakanlar Kurulu’nun herhangi bir özel önlem almasıyla ilgili karar içermeyen önergeye karşı oy kullandı. 

Tasarıyı, Hollanda Temsilciler Meclisine öneren Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, tasarının kabul edildiğini duyurarak, “Çin’in Uygurlara muamelesi soykırımdır” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN