İBB'nin 5 bin taksi projesi UKOME kararıyla reddedildi

İBB'nin 5 bin taksi projesi UKOME kararıyla reddedildi

İBB'nin 5 bin yeni taksi projesi teklifi, UKOME'de valilik ve bakanlık temsilcilerinin oylarıyla reddedildi. Teklif yeniden görüşülmesi için alt komisyona gönderildi.

UKOME, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 5 bin yeni taksi projesinin de yer aldığı düzenlemeleri görüşmek için İstanbul Kongre Merkezi'nde toplandı. UKOME kararıyla proje kabul edilmedi.

Toplantı öncesi bazı taksi kooperatiflerinin protesto gösterisi düzenleme çağrısı nedeniyle polis ve zabıta ekipleri, bina çevresinde güvenlik önlemi aldı. Toplantıyı takip etmek için kongre merkezi önünde toplanan bazı taksicilerle görevliler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Görüşmelerin ardından taksiciler Maçka Parkı'nda beklemeye başladı.

İBB'NİN OY HAKKI DAHA DÜŞÜK

Basına kapalı gerçekleştirilen UKOME toplantısına İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut başkanlık yaptı. Toplantıya oy hakkı bulunan İBB'den 11, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından 16 üyenin yanı sıra çok sayıda gözlemci katıldı.

Ana gündem maddesi 5 bin yeni taksi plakası olan UKOME toplantısında, taksi taşımacılığının düzenlenmesi, minibüslerin taksiye dönüştürülmesi, taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi, Silivri, Çatalca, Şile'deki "M" seri plakalı taksilerin "T" seri plaklalı taksi kapsamında değerlendirilmesi, turistik İstanbulkart düzenlenmesi, çeşitli ilçelerde yayalaştırma, park yerleri gibi teklifler de ele alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Pendik Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Balyalı toplantıda alınan kararı, sosyal medya hesabından paylaştı: Teklif ‘6 bin yeni taksi plakası’ olarak komisyona sunuldu. 6 bin yeni taksi plakası teklifi UKOME tarafından kabul edilmedi. Teklif alt komisyona havale edildi ve bir dahaki UKOME toplantısında tekrar görüşülecek.

Tarık Balyalı, karara ilişkin olarak "UKOME’nin yapısının değişmesinin sonucu olarak Kurula sonradan eklenen Bakanlıkların görüşleriyle bu karar alındı. Yani bu karar siyasi bir karardır." açıklamasında bulundu.

ÇOĞUNLUK İBB'DEN ALINMIŞTI

31 Mart 2019 seçimlerinden önce UKOME'deki üye çoğunluğu Büyükşehir Belediyeleri'nde olmasına karşın, yapılan mevzuat düzenlemeyle valilik ve bakanlık temsilcileri UKOME'de çoğunluk haline getirildi.

İSTANBUL'A 5 BİN TAKSİ PROJESİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu 'Çalar Saat' programında 'İstanbul'a 5 bin taksi' projesinin detaylarını anlatmıştı.

İstanbul'da yaklaşık 30 yıldır yeni taksi plakası verilmediğini ifade eden İmamoğlu, "Toplam taksi sayımız, 17 bin 395. Yetmiyor, sıkıntı var. Bunu taksiciler de biliyor. Bazen taksi duraklarında insan taksi bulamıyor. Başka sistemler, korsanlar devreye giriyor" açıklamasını yapmıştı.

İmamoğlu'nun açıklamasına göre, projede şu detaylar yer alıyor:

► Elbise tek tip olacak, 3 vardiya çalışacak.

► Herkes istediği gibi hareket edemeyecek.

► 5 bin taksi elektronik sistemle donatılacak.

► QR koduyla, İstanbulkart'la taksi parası ödenebilecek.

► Özel tasarım taksi modeli yarışması başlatılacak.

► Bu proje ile birlikte kiralama modeli getirilecek, taksinin sahibi İBB olacak.

İmamoğlu açıklamasında ayrıca, "Korunaklı, pandemi sürecine uygun, taksiciyle müdahalesi olmayan… Bildiğimiz sarı taksi olacak, tarife aynı, her şey aynı. Sadece hem taksi eksiğini gidereceğiz hem de bir taksi modeliyle aslında piyasayı dengede tutacağız. Taksici esnafı için de hem taksilerini yenilemeyle ilgili hem de bu yeni modelle taksicilerin güvenliğini sağlamayla ilgili de yarışma açacağız. Bir nevi İstanbul'a özgü taksi üretimine de start vermiş olacağız bu çalışmayla" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN