İkinci masa Washington'da kuruluyor, Ermenistan ve Azerbaycan bakanları Pompeo ile görüşecek

İkinci masa Washington'da kuruluyor, Ermenistan ve Azerbaycan bakanları Pompeo ile görüşecek

Ermenistan'ın ateşkese rağmen sivillere yönelik saldırıları sürerken, Azerbaycan ordusu da pek çok köyü işgalden kurtardı. Çatışmalar devam ederken, 30 yıldır çözülemeyen Dağlık Karabağ için ikinci masa Washington'da kurulacak.

30 yıldır çözülemeyen Dağlık Karabağ için ikinci masa Washington'da kurulacak, Ermenistan ve Azerbaycan bakanları ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşecek.

İki dışişleri bakanı Pompeo ile ayrı ayrı görüşme yapacak. Fransa ve Rusya ile birlikte Minsk üçlüsünün bir parçası olan ABD, Dağlık Karabağ'da tansiyonun düşürülmesi, ateşkesin tesis edilmesi ve müzakerelerin başlaması yönünde çağrı yaptı. 

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları, bu hafta Moskova'yı da ziyaret ederek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmeler gerçekleştirmişti.

FRANSA DA DEVREDE

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da dün Paris'te bir araya geldi. 

Elysee Sarayı'nda yapılan görüşmede Dağlık Karabağ'daki çatışmalar ele alındı. Macron, Sarkisyan ile bir araya gelmeden önce Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü. 

Emmanuel Macron ve Sarkisyan arasındaki görüşmeye ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

AZERBAYCAN BİRÇOK YERİ KURTARDI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de 20 köy ve 1 kasabanın Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını, Azerbaycan-İran sınırının işgal altındaki kısımlarının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.

01-004.jpg

Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başladığı operasyonda, 3 kent merkezi, 2 kasaba ve 112 köy ile bazı stratejik yükseklikleri Ermenistan'ın işgalinden kurtarmıştı.

01-003.jpg

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan ordusu, 27 Eylül'de Ermenistan'ın sivilleri hedef alan saldırılarına karşı harekete geçmişti.

Karşı saldırı başlatan Azerbaycan daha sonra Moskava'da Ermenistan ile masaya oturmuş ve ateşkes kararı almıştı. Ermenistan'ın kanlı saldırıları nedeniyle ateşkes fiilen devreye girmemişti.

En son 18 Ekim'de yeniden ateşkes kararı alınmış fakat yine Ermenistan'ın kanlı saldırılar nedeniyle ateşkes uygulanamamıştı.

MİNSK GRUBU NEDİR?

 

1994'te Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) önderliğinde Minsk Grubu oluşturuldu. Fransa, Rusya ve ABD'nin başkanlık yaptığı gruba Türkiye, Almanya, İtalya, Belarus, İsveç ve Finlandiya da üye. Teşkilat, 10 yılı aşkın süren müzakereler sonucunda, 29 Kasım 2007'de iki tarafın da olumlu yaklaştığı bir plan ortaya koydu.

 

 

 

'Madrid Prensipleri' olarak adlandırılan plana göre, Dağlık Karabağ çevresindeki rayonların Azerbaycan'a teslim edilmesi, Dağlık Karabağ'a ara statü verilip nihai statü için görüşmelere başlanması, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki koridorun açılması, yerlerinden edilmiş kişilerin topraklarına dönmesi ve AGİT tarafından bölgeye barış gücü gönderilmesi öngörülmüştü.

 

 

Ancak 2007'den bu yana cephe hattında zaman zaman çatışmalar sürdü ve ateşkes ihlallerinden iki taraf da sürekli birbirini sorumlu tuttu.

 

 

 

Azerbaycan Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesini talep ederken, Ermenistan, Dağlık Karabağ'a kendi kaderini tayin edeceği bir statü sağlanmaması halinde bunu yapmayacağını duyurdu. İki taraf bugüne kadar anlaşmaya varmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN