Büyükelçi'den Fransa'ya göçmen krizi ve PKK eleştirisi

Büyükelçi'den Fransa'ya göçmen krizi ve PKK eleştirisi

Fransız gazetecilerle bir araya gelen Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, göçmen krizi ve Türkiye'de yükselen çatışma süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akil, göçmen krizi ve terörle mücadele konusunda Avrupa'ya önemli eleştirilerde bulundu.

Paris Büyükelçisi Hakki Akil, Büyükelçilik Rezidansı'nda Fransız medyasının diplomasi muhabirleri ve köşe yazarları ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Akil, Fransız medyasının Avrupa'daki göçmen krizi ve Türkiye'de artan çatışma ortamı ile ilgili sorularına yanıt verdi.

"Türkiye ile Avrupa'nın göçmenler için yaptıkları kıyaslanamaz"

Akil, Türkiye'nin göçmenlerin Avrupa'ya kaçmasına göz yumduğu yönündeki eleştirilere "Suriye ve Irak'tan gelen toplam 2.2 milyon göçmen bulunuyor. 40 bin fazla, 40 bin az bizim açımızdan değişen bir şey yok. Türkiye bu konuda olağanüstü bir çaba gösteriyor. 4 yıldır Suriye'den gelen göçmenler için 7.6 milyar dolar harcama yapıldı. Yapılan yardımların toplamı ise 418 milyon dolar. Yapılanlar ortada. Avrupa'ya gelen göçmenlerin sayısı ve yapılan harcama ile kıyas bile yapılamaz" diye yanıt verdi.

"Kontrol noktaları utanç verici"

Büyükelçi, göçmenlerin Avrupa'ya girişinde hotspot adı verilen göçmen noktaları kurulmasına dair "Bu utanç verici bir öneridir. Yani beğenilen, kalifiye olan göçmenler alınacak, diğerleri kapı dışarı edilecek. Halbuki en çok da daha yoksul, kalifiye olmayan göçmenlerin ihtiyacı var. Adına ne derseniz deyin, pazarda meyve seçer gibi, göçmenlerin bu şekilde bir tasniften geçirilmesini utanç verici buluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye Kürt halkına savaş açmış gibi haberler yapılıyor"

Türkiye'de yaşanan gelişmelere değinen Akil, "Sanki Türkiye, Kürt halkına savaş açmış gibi haberler yapılıyor. Kürt halkından azınlık diye söz ediliyor. Oysa uluslararası hukuk açısından azınlık olarak yalnızca Rumlar ve Ermeniler kabul edilmiştir. Biz de 28 etnik köken var. Kürt halkı azınlık değildir. Türkiye Kürt halkıyla savaşmıyor. Kendi askeri ve polisine silahlı saldırıda bulunan bir terör örgütüyle savaşıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de artan şiddetin ve barış sürecinin sona ermesinin sorumlusunun kimler olduğu sorusuna Büyükelçi Akil, "Bunun sorumlusu PKK'dır. PKK, seçimlerden bir ay sonra çözüm sürecine son verdiğini açıkladı ve silahlı eyleme geçti. Bana göre PKK, Kobani ve Suriye sürecinin kendisine dünya çapında bir meşruiyet sağladığını düşünerek, bundan faydalanarak yeniden şiddete dönme stratejisi izledi. Türk ordusu ise ancak kendi askerine silahlı saldırıda bulunulması sonucu harekete geçti" diye konuştu.

15-09/19/1065467_620x410.jpg
Büyükelçi Hakkı Akil

"IŞİD de PKK da terör örgütüdür"

Büyükelçi Akil, gazetecilerin Türkiye'nin IŞİD'i başlarda desteklediğine dair bir algı oluştuğu yönündeki sorusuna "Türkiye hem IŞİD'i hem de PKK'yı terör örgütü olarak tanımlıyor ve her ikisine karşı mücadele veriyor. Ancak Türkiye için bölgede en büyük terör tehdidi PKK'dır. PKK'nın Türk askerlerine ve sivil halka yönelik saldırılarının cevapsız kalması beklenemez. Ama IŞİD ile de mücadele edilmeyeceği anlamına gelmiyor" şeklinde yanıt verdi.

"Batı, terör konusunda Türkiye ile işbirliği yapmıyor"

Akil, Batılı gençlerin IŞİD'e katılmak için Türkiye üzerinden geçiş yaptığı iddialarına dair "Türkiye bu konuda Avrupa ülkeleri ile işbirliği içinde hareket ederek bugüne kadar 16 bin kişiye ülkeye giriş yasağı koymuştur. Yakalanan gençler ise ülkelerine iade edilmiştir. Ama biz Avrupa'dan aynı desteği görmedik. Türkiye, Fransa'dan 30'a yakın terör faaliyetlerine adı karışmış kişilerin iadesi talebinde bulunmasına karşın şimdiye kadar hiçbir yanıt alamadı" diye konuştu.

"Esad'ın gitmesi gerektiği konusunda hala kararlıyız"

Türkiye'nin de Suriye politikasında değişiklik yapıp yapmayacağı sorusuna Akil, Biz Esad'ın gitmesi gerektiği konusundaki kararlı tutumumuzu hala sürdürüyoruz. Bu kadar insanın ölümü ile nasıl politik çözüme geçilecek ki. Suriyelileri bir araya getiremezsiniz. Esad gitmeden bu iş olmaz" diye yanıt verdi.

PARİS/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN