İlyas Namoğlu kimdir? İkonik fotoğrafının sahibi vefat etti...

İlyas Namoğlu kimdir? İkonik fotoğrafının sahibi vefat etti...

Beşiktaş'ın efsane isimleri Hakkı Yeten ile Süleyman Seba'nın kült olmuş fotoğraf karesinin sahibi foto muhabiri İlyas Namoğlu yaşamını yitirdi. Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde de (TSYD) uzun yıllar başkanlık yapan tecrübeli gazeteci, müzik grubu Gripin'in solisti Birol Namoğlu'nun da babasıydı. İşte, İlyas Namoğlu biyografisi...

Hürriyet'te uzun yıllar foto muhabirliği yapan, eski TSYD başkanlarından İlyas Namoğlu'nun 77 yaşında hayatını kaybettiği öğrenildi. 1986 yılında, Beşiktaş efsanelerinden Baba Hakkı'nın Süleyman Seba'yı alnından öptüğü spor camiasının ikonik fotoğraf karesini çeken İlyas Namoğlu, 2010 yılında Hürriyet'ten ayrılarak emekliye ayrılmıştı. Hayatını Muğla'nın Bodrum ilçesinde geçiren efsane foto muhabirinin vefatı, spor camiasında üzüntüyle karşılandı.

TSYD'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Uzun yıllar başkanlığını yaptığı Türkiye Spor Yazarları Derneği'nden (TSYD) İlyas Namoğlu'nun vefatıyla ilgili şu mesaj paylaşıldı:

"TSYD’ye uzun yıllar hizmet eden, Hürriyet Gazetesinin efsane foto muhabiri merhum İlyas Namoğlu için yarın (18 Ağustos 2020 Salı) saat 13.00 ‘de TSYD Levent Tesislerinde tören düzenlenecektir.

Merhum İlyas Namoğlu'nun cenazesi daha sonra Zincirlikuyu Camii'nde kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecektir.

Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz."

İLYAS NAMOĞLU'NUN HAYAT HİKAYESİ

1943 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

Çocukluğundan itibaren fotoğraf sanatına son derece yatkındı. Yeteneği Dünya Gazetesi sahiplerinden Bedii Faik- Falih Rıfkı Atay'ın dikkatinden kaçmadı. Daha 18 yaşında kendisine sahip çıkarak gazetecilerin hocası olarak bilinen rahmetli İsmet Gümüşdere'ye teslim ederler. İki yıl Gümüşdere'nin nezaretinde işin inceliklerini öğrenir. Bu arada askerliği gelir. Dönüşte daha olgun, kendine güveni gelmiş olarak kaldığı yerden bu kez Sonhaber gazetesinde işe başlar.

Rahmetli babası, okulu bırakmadan foto muhabirliği yapması halinde çalışmasına izin verir. Daha sonra Babıali'de Sabah, Son Havadis, Yeni Sabah'ta çalışır. İlyas Namlıoğlu, son olarak 1966 yılında girdiği Hürriyet gazetesinde elinden düşürmediği fotoğraf makinesiyle hayatını idame ettirdi. 1966-78 yıllarında Fenerbahçe, 1978-80 Galatasaray ve 80 sonrası da Beşiktaş'ta görev yaparak parmağını deklanşörden çekmedi.

Hürriyet gazetesinde Rıdvan Yelekci, Eşref Aykaç, Doğan Koloğlu, Nezih Alkış gibi efsane spor müdürlerini 'eskiten' İlyas Namlıoğlu, Esat Yılmaer döneminin ardından emekliye ayrıldı ve Bodrum'a yerleşti.

Tecrübeli gazeteci, müzik grubu Gripin'in solisti Birol Namoğlu'nun da babasıydı.

SEBA'NIN MANEVİ OĞLUYDU

Görünümü ve yaşamındaki hassasiyetle gerçek bir İstanbul beyefendisi portresi çizen Namlıoğlu, Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba'nın dikkatinden kaçmaz. Onun Beşiktaş'ta meslek hayatını sürdürmesi için dönemin spor müdürü Nezih Alkış'ı telefonla arayarak, "Benim manevi oğlum İlyas Namlıoğlu'nu Beşiktaş'a yollarsanız beni mutlu edersiniz" der. İsteği kabul görür. O günden beri siyah-beyazlı kulübün değişmeyen tek foto muhabiri unvanını da korur.

5 OLİMPİYAT, 3 DÜNYA KUPASI GÖRDÜ

5 olimpiyat, 3 Dünya Kupası, 7 Akdeniz Oyunları, 50'ye yakın UEFA Avrupa Ligi, Şampiyonlar Ligi, Balkan Şampiyonası, boks, güreş, voleybol olmak üzere birçok spor branşını fotoğrafladı. Yurt dışında sayısız organizasyona gitti. Dünyada Güney Afrika ve Avustralya dışında bütün ülkelere seyahat etti.

"HERKES MESLEĞİNİ YAPMALI"

Yazılı basın dünyasının en asil ve saygın mesleklerinin başında geldiğinin, ancak son yıllarda diğer meslekler gibi spor medyasının da yozlaştırıldığını söyleyen İlyas Namoğlu, "Bunda en büyük etken bazı iş adamlarından garsonlara, balıkçılardan turizmciye, eski futbolculardan pazarcıya kadar her tür insanın bu camianın içine girmesidir. Oysa benim ülkemde birçok iletişim fakültelerinden mezun olan altın değerinde gençlerimiz var. Bıraksınlar geleceğimizin teminatı olan evlatlarımız bu yozlaşmaya son versin" diyor.

MESLEĞİNE AŞIKTI

Sahaların tozunu yutmuş, yağmurlarda ıslanmış, kızgın güneşinde kavrulmuş, kışın en çetin soğuğunda deklanşöre basan parmağı donmuş ihtiyar delikanlı... Dimdik ayakta... 42 yıl dile kolay... Bir ömür… Bu kadar özverinin karşılığı bir ev, bir araba! Oysa 42 yıl boyunca çektiği resimler, yaptığı haberlerle yüzlerce sporcunun milyarlar kazanmasına vesile oldu. Olsun, o hayatından son derece memnun, çünkü o mesleğine aşık... 1961 yılında 300 liraya aldığı Rolleflex 6x6 ile bugün kullandığı 10 bin dolar değerinde Nikon dijital makinesi onun hayatındaki tek gerçek serveti… Bir de dürüst, çalışkan, özverili yapısı...

İKONİK FOTOĞRAF KARESİNİ ÇEKTİĞİ O GÜNÜ ANLATTI

Beşiktaşlı Baba Hakkı'nın (Hakkı Yeten) efsane başkan Süleyman Seba'yı alnından öptüğü unutulmaz fotoğrafı çeken eski Hürriyet muhabiri İlyas Namoğlu (72), o karenin hikayesini anlattı. Namoğlu'nun aynı gün, aynı yerde çektiği bir başka fotoğraf ise ilginç bir detayı barındırıyordu.

Beşiktaş'ın sembol fotoğrafları arasına giren karenin 1986 yılında çekildiğini belirten Namoğlu, "Süleyman Başkan’ın ilk dönemiydi. Hakkı Yeten ise Onursal Başkan'dı. Akaretler'deki kulüp binasında otururlarken, Süleyman Başkan Hakkı Yeten'e Beşiktaş Kulübü'ne kazandırılan yeni arsalardan bahsediyordu. Ben de Süleyman Başkan'a 'Gidelim bakalım, haber yapalım' dedim. Süleyman Başkan bu tarz işleri sevmediği için önce istemedi. Sonra zar zor ikna oldu ve şu an Akatlar Spor Salonu'nun bulunduğu arsaya geldik. Süleyman Başkan yeni arazi ve projelerini anlatınca, Hakkı Yeten de 'Beşiktaş'a büyük hizmetlerin oldu. Alnından öpülecek adamsın' deyip Seba'yı öptü. Ben de o anı ölümsüzleştirdim" dedi.

Söz konusu fotoğrafın kendisi için onur kaynağı olduğunu ifade eden Namoğlu, "Böylesine değerli iki ismin, iki tarihi devin toplumun karşısına bu şekilde çıkmasına vesile olmak gurur verici. Böyle bir eseri yaratmak herkese nasip olmaz. Her zaman övündüğüm bir iş oldu. Halen daha bu fotoğrafın kullanılması gurur verici bir olay" diye konuştu.

"GEL SENİ BEŞİKTAŞLI YAPALIM"

Fotoğrafın çekildiği gün, İlyas Namoğlu'nun yanında Gripin grubunun solistliğini yapan oğlu Birol Namoğlu da vardı. Yakalamışken Seba ve Yeten ile hatıra fotoğrafı çektirme şansını kaçırmayan Birol Namoğlu ise o an yaşadıklarını bugün şu sözlerle ifade etti:

"Bu arsa benim doğup büyüdüğüm evin hemen yanı olduğu için bu fırsatı kaçırmadık ve belki de hayatımın en önemli karesi ortaya çıktı.

O gün Süleyman Amca bana 'Yahu ne Galatasaray'ı, gel seni Beşiktaşlı yapalım' dedi. Ben çocuk aklımla, çocuk bilmezliğimle, 'Henüz geç değil, siz Galatasaraylı olur musunuz?' diye yanıt verdim. Babamın 'Oğlum denir mi öyle şey' bakışları altında bana kahkahalarla güldüler."

Seba'yla çektirdiği fotoğrafın kendisi için büyük anlam ifade ettiğini dile getiren Birol Namoğlu, "Kaybolan değerlerin son savunucularından biriyle, gerçek bir beyefendiyle, efsane ile tanışmış olmanın onurunu ve bu iki büyük efsane ile aynı karede bulunabilmenin gururunu hayatım boyunca taşıyacağım" diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN