Lezzetli ve bayatlamayan çayın sırrı Samsun'dan! Yavaş yavaş uyguluyor, 45 dakika bekletiyorlar

Lezzetli ve bayatlamayan çayın sırrı Samsun'dan! Yavaş yavaş uyguluyor, 45 dakika bekletiyorlar

Lezzetli ve bayatlamayan çayın sırrı Samsun’dan geldi. Samsun’daki çay ocağı esnafının uyguladığı yöntemler ile çay hem daha lezzetli oluyor hem de bayatlamıyor.

Dışarıda içilen çayın evde demlenen çaydan daha lezzetli olduğunu düşünen birçok kişi bulunuyor. Bu aradaki lezzet farkının neyden kaynaklandığını ise Samsun’daki çay ocağı esnafı açıkladı.

Çay ocağı esnafı, çayın hazırlanma şeklinin lezzet konusunda önemli bir rolü olduğunu belirtti. Çaycılar, özellikle kuru çayın üzerine direkt sıcak su dökülerek demlenmesinin çayın tadını bozduğunu aktardı.

LEZZETLİ VE BAYATLAMAYAN ÇAYIN SIRRI SOĞUK SUDA

Senelerdir çay ocağı işleten Şaban Göğne, çayın sıcak ve soğuk suyla demlenebileceğini söyleyerek, kendilerinin soğuk suyu tercih ettiklerini aktardı. Göğne, "Çay hem sıcak suyla hem de soğuk suyla demlenir. Sıcak suyla demlenecekse önce demliğe su konulup üstüne çay atılması gerekiyor. Biz soğuk suyla çay demlemeyi tercih ediyoruz. Bunun nedeni, soğuk suyla demlenen çayın daha geç bayatlaması. Yavaş yavaş buharda piştiğinden demini güzel alıyor ve lezzetli oluyor" diye konuştu.

Evlerde çay demlerken yapılan en büyük hatanın çayın üzerine sıcak su dökmek olduğunu aktaran Göğne, "Aynı çayı vatandaş evde demleyemiyor. Çünkü bizler kazanda yüksek derecede çay yapıyoruz. Evdeki demlik ve ocağı kullanmıyoruz. Yavaş demlenen çay, sıcak suda demlenen çaya göre daha lezzetli oluyor. Sıcak suyla demlenen çay erken çöküyor ve erken bayatlıyor" dedi.

cay-1.jpg

VATANDAŞIN EN ÇOK YAPTIĞI HATA NE?

Evde demleme sırasında çayın tadının acılaşabileceğini ifade eden Göğne, "Vatandaşın yaptığı en büyük yanlış önce çayı demliğe koyması, sonra üzerine sıcak su dökmesi. Çay pişmeden haşlanıyor ve yanıyor. Böyle demlenince tadı da acı oluyor. Soğuk suyla demlenen çayda böyle bir sıkıntı olmuyor. Soğuk su, buharla 40-45 dakikada hazır hale geliyor" ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN