İrfan Fidan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte hayat hikayesi

İrfan Fidan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte hayat hikayesi

Kamuoyu tarafından yürüttüğü birçok önemli dava ile adı duyulan İrfan Fidan, HSK tarafından Yargıtay üyeliğine seçildi. İrfan Fidan’ın yaşı, memleketi, hayat hikayesine dair pek bir bilgi bulunamadı.

Ancak İrfan Fidan, 17-25 Aralık süreci, Selam Tevhid, MİT Tırları, Şike Davası, Cübbeli Ahmet Hoca davası gibi birçok önemli dava ile adını duyurmuştu. İrfan Fidan, FETÖ’nün devletin içine sızarak ele geçirmeye çalıştığını aktarmıştı.

İRFAN FİDAN KİMDİR?

İrfan Fidan, aslen Ordu Fatsalıdır. İrfan Fidan’ın hayat hikâyesiyle ilgili başka bir bilgi bulunamadı.

17-25 Aralık sürecinde terör savcısı olarak çalışan İrfan Fidan, FETÖ’ye yönelik soruşturmalar sürdürdü. ‘Selâm-Tevhid'de kumpas soruşturması’ dâhilinde FETÖ lideri Fetullah Gülen ve polisler hakkında dava açan İrfan Fidan, HSYK kararnamesi ile Ocak 2015 yılında Başsavcı vekilliğine getirildi

MİT tırlarının durdurulması, Can Dündar-Erdem Gül davası, ‘Balyoz'da kumpas’ iddialarına ilişkin soruşturmaları da yürüten İrfan Fidan, 2016’da Terörden Sorumlu Başsavcı Vekilliği'ne atandı. 7 aydır İstanbul'daki Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturan Bürosu'nun soruşturmalarından sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapan İrfan Fidan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, 16 general ve bir amiral, polis, subay, asker ve öğretmen ile askerî-sivil hâkim savcıların da aralarında yer aldığı 2 bin 139 kişiyle ilgili tekrardan ifade alınması işlemi başlatmıştı. 

2019’da Sabah Gazetesi’nden Nazif Kahraman’a açıklamalarda bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, FETÖ mensuplarının, Fetullah Gülen'in talimatıyla devletin tüm kılcallarına sızmakla kalmayarak, kamu imkânlarını da kullandığını ve kendilerine rakip olarak gördükleri ve hedefledikleri iktidara ulaşmak adına karşılarına çıkabilecek devlet kurumlarını ve şahısları bertaraf etmek adına de her türlü hile ve yöntemi acımasızca kullandığını söyledi.

15 Temmuz darbe girişimini yapanların, 17-25 Aralık girişimini de tasarladığını öne süren İrfan Fidan, 17-25 Aralık girişiminin Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümeti'nin ulusal ve uluslararası baskı altına alarak istifa etmesini sağlamak için olduğunu söylemişti.

ALGI AMAÇLADILAR

17 Aralık 2013’te basın aracılığıyla ‘Büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu’ gibi servis edilen haberlerle kamuoyu yönlendirilmeye çalışıldığını savunan İrfan Fidan, aynı tarihte İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Şube müdürlükleri tarafından başlatılan ve aynı savcı tarafından yürütülen 3 farklı soruşturma dosyasıyla beraber operasyona dönüştürüldüğünü ve 3 bakan çocuğunun rüşvet çarkında olduğu dosya kapsamında 4 bakanın bulunduğunu anımsattı. 

Bunların tamamen yalan olduğunu kaydeden İrfan Fidan, arama görüntülerinin, iletişimin tespitiyle gerçekleştirilen görüşmelerin medya ile sosyal medyada yayınlatılmasının, 25 Aralık'ta gözaltı listesinin yayınlanarak dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın isminin ortaya atılmasının ve Başbakan'ın terörle bağlantılı gösterilmeye çalışılmasının ve sözde Selam/Tevhid Kudüs Ordusu Terör Örgütü olarak adlandırılan soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgelerin basına servis edilerek kamuoyunda hükûmet üzerinde baskı aracı olarak kullanılmaya çalışıldığını kaydetti.

17/25 Aralık soruşturmalarında yapılan usulsüzlüklerle beraber FETÖ'nün; emniyet ve yargı teşkilatı içinde yerleşerek yasal hiyerarşik yapının hâricinde bir hiyerarşik yapılanmayla hareket ettiklerini söyleyen İrfan Fidan, kendilerine dini cemaat görüntüsü veren bu yapının kendilerini eleştiren kişileri de yine emniyet ve yargıdaki mensuplarını kullanarak baskı altına aldığını vurguladı.

Kamuoyunda bilinen ismiyle; Cüppeli Ahmet Hoca Davası, Taşhiye Davası, Şike Davası, Askerî Casusluk Davası örnek olarak verilebilecek davalardan yalnızca birkaçı olduğunu belirten İrfan Fidan, 17 -25 Aralık ve MİT TIR'ları ile diğer eylemlerin FETÖ'nün yapısı ve amaçlarını ortaya koyduğunu söyledi.

irfan-fidan-kimdir.jpg

YARGITAY’A ÜYE OLARAK SEÇİLDİ

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcıları İrfan Fidan ile Yüksel Kocaman'ın aralarında yer aldığı 11 hâkim ve savcıyı Yargıtay'a üye seçti.

İrfan Fidan, 27 Kasım 2020 tarihi itibarıyla Yargıtay üyeliğine getirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN