İstanbul Havalimanı metrosu ne zaman açılacak, nereden geçiyor? Vagonlar raylara indirildi

İstanbul Havalimanı metrosu ne zaman açılacak, nereden geçiyor? Vagonlar raylara indirildi

İstanbul Havalimanı metrosunda kaç istasyon var, merak konusu oldu. Zira, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattının Nisan 2021'de yolcu almaya başlayacağını açıkladı. İşte, İstanbul Havalimanı metrosu istasyonları..

Türkiye'nin ilk hızlı metrosu olacak Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattında kullanılacak vagonlar raylara indirildi. Tren setlerinin bu ay birleştirilerek performans testlerine başlanacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılının nisan ayı sonunda ilk seferi düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU AÇILIŞ TARİHİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapımı devam eden Gayrettepe İstanbul Havalimanı metro hattı Göktürk istasyonunda incelemelerde bulundu. Bakan Karaismailoğlu, "Kağıthane-İstanbul Havalimanı arası Nisan 2021'de, Gayrettepe İstanbul Havalimanı arası ise 2021 yılı son çeyreğinde hizmete açılacak" dedi.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunun birçok açıdan rekorların projesi olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Ülkemizde ilk defa on adet kazı makinesi bu metro projesinde kullanıldı. Projemiz Türkiye'nin en hızlı kazılan metro projesi olarak tarihe geçmiştir. Türkiye'nin en hızla metro araçları da burada kullanılacak. Türkiye'de metro araçlarının hız limiti 80 kilometre ancak bu hat saatte 120 kilometre hız yapacak şekilde projelendirildi" ifadelerini kullandı.

0920201431417842968.jpg

HAVALİMANI METROSUNDA İLK VAGONLAR RAYLARA İNDİRİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, daha önce yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayacak Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosundaki çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İlk tren setinin imalatlarının tamamlandığını ve raylara indirildiğini belirten Karaismailoğlu, "120 kilometre hız yapabilecek Türkiye'nin en hızlı metrosunda kullanılacak tren setleri bu ay birleştirilerek performans testlerine başlanacak" bilgisini paylaştı.

Karaismailoğlu, tüm kesimleri tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı'na ulaşım altyapısını en iyi şekilde kurduklarına işaret ederek, 37,5 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu inşasında önemli bir aşamaya geldiklerini kaydetti.

9 istasyondan oluşan dev projenin 7 gün 24 saat 3 vardiya esasına dayalı olarak inşa edildiği bilgisini veren Karaismailoğlu, iki yıl gibi kısa sürede büyük yol aldıklarını vurguladı.

TREN SETLERİNDE YÜZDE 60 YERLİLİK ŞARTI

Bakan Karaismailoğlu, metro hattının yapımında olduğu gibi tren setlerinin yapımında da yerli ve milli imkanları kullanmaya öncelik verdiklerinin altını çizerek şu değerlendirmede bulundu:

"Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda kullanılacak tren setlerinin 136'sı yüzde 60 yerlilik şartıyla Türkiye'de üretilecek. Bu metro hattı sadece İstanbul Havalimanı'nı İstanbul'un dört bir yanına bağlamakla kalmayacak, yerli metro seti imalat kapasitemizi de artıracak. Dünyanın en hızlı metro setlerini üretme noktasında önemli katkı sağlayacak."

0920201432437844032.jpg

YIL SONUNA KADAR 10 SET RAYLARA İNECEK

Havalimanına ulaşımı neredeyse yarım saate düşürecek projede kullanılacak tren setlerinden ilkinin imalatlarının tamamlandığını belirten Karaismailoğlu, "Tüm metrolarda maksimum hız saatte 80 kilometre iken Türkiye'de ilk kez bu metro sisteminin yanı sıra ilkinin imalatını tamamladığımız bu tren setlerimiz de 120 kilometre/saat hıza uygun yapıldı" ifadesini kullandı.

İlk tren setinin, metro hattına Göktürk-Kağıthane hattındaki şafttan raylara indirildiğini aktaran Karaismailoğlu, tren setlerinin hattın bakım merkezinde bu ay içinde birleştirileceğini ve performans testlerine başlanacağını, yıl sonuna kadar da 10 tren setinin imalatlarının tamamlanarak raylara indirileceğini bildirdi.

10 KAZI MAKİNESİ AYNI ANDA ÇALIŞTI

Hattın en kısa sürede hizmete alınabilmesi için Türkiye'de ilk defa bir metro projesinde 10 kazı makinesinin aynı anda kullanıldığı bilgisini veren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Yapım aşamasında olduğu gibi sürücüsüz trenlerimiz, saatte 120 kilometrelik hızla metro hız rekorunu da kıracaklar. Her gün 600 bin İstanbullu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı arasını 35 dakika gibi kısa bir sürede kat edecek. Metro hattımız, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp ve Arnavutköy ilçelerimizin sınırlarından geçerken, şehir içi kara yolu trafik yükünü önemli oranda azaltacak. İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayan bu metro hattıyla İstanbul'un dünya şehri özelliğini daha da güçlendiriyoruz."

aw107804-01.jpg

TREN VAGONLARI GELMEYE BAŞLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün, 'İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı 176 Adet Metro Aracı Temini ve İşletmeye Alma İşi' ihalesinin sonucu açıklandı. İhaleyi, tek geçerli teklif sahibi olan, Çin uyruklu CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. Türkiye Temsilciliği 1 milyar 545 milyon 280 bin TL'ye üstlendi.

İhale şartnamesine göre, 176 adet aracın tamamının teslimatı 32 ayda tamamlanacak. İlk 10 tren setinin teslimatı erken teslim şartlarına göre 11 ayda tamamlanacak. İlk teslimat 2 tren seti ile başlayacak. 10. ayda 4 tren seti daha teslim edilecek ve 11. ayın sonuna kadar kalan 4 tren seti teslim edilmiş olacak. 25 tren setinin teslimi 32 ayda tamamlanacak. CRRC Zhuzhou Locomotive firmasının kabul etmesi şartıyla, 26. tren seti ve sonrası araçların bir kısmının teslim yeri ve üretim şartları Ulaştırma Bakanlığı tarafından değiştirilebilecek. İşin süresi 28 Aralık 2022 tarihinde dolacak.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU NE ZAMAN AÇILACAK?

İstanbul Havalimanı metrosunun Kağıthane bölümünün Nisan 2021'de, Gayrettepe istasyonunun da Ağustos 2021 hizmete alınması hedefleniyor.

İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattının ise 2022 yılının sonunda açılması bekleniyor.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU NEREDEN GEÇECEK?

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının istasyon listesi şöyle:

- Gayrettepe
- Kağıthane
- Hasdal
- Kemerburgaz
- Göktürk
- İhsaniye
- Havalimanı 2
- Havalimanı 1
- İstanbul Havalimanı

İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattının istasyon listesi ise şu şekilde:

- Halkalı
- Mehmet Akif Ersoy
- Temapark
- Olimpiyatköy
- Kayaşehir Merkez
- Arnavutköy Merkez
- İstanbul Havalimanı

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU HARİTASI

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU HANGİ HATLARLA BAĞLANTILI?

İstanbul Havalimanı'na şehir merkezinden ulaşımı sağlamak için inşa edilecek olan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı, 1. etap olarak inşa edilmektedir. 2. etapta ise İstanbul Havalimanı-Halkalı hattı olarak hizmete girecektir.

1. etap İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattı tamamlandığında;

* Gayrettepe istasyonunda Yenikapı-Taksim-Hacıosman metro hattı,

* Gayrettepe istasyonundan Zincirlikuyu metrobüs istasyonuna da aktarma,

* Kağıthane istasyonunda yapımı devam eden Kabataş- Beşiktaş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı,

* İstanbul Havalimanı istasyonunda yapımı devam eden Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hattı ile entegre olacak.

2. etap İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattı tamamlandığında;

* Halkalı istasyonunda Halkalı-Gebze banliyö tren hattı (Marmaray) ve yapımı devam eden Bağcılar-Kirazlı-Küçükçekmece-Halkalı metro hattı,

* Tema Park istasyonunda yapımı devam eden Kabataş-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattı,

* Olimpiyatköy istasyonu'nda Otogar-Bağcılar-Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy metro hattı,

* Kayaşehir Merkez istasyonunda Başakşehir-Kayaşehir metro hattı,

* İstanbul Havalimanı istasyonunda Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı ile entegre olacak.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSUNUN NE KADARI TAMAMLANDI?

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metrosu projesinin yüzde 70'i ve tünellerin önemli bir bölümü tamamlandı. İstanbul Havalimanı metrosunun 1. etabının son durumda 2/3'lik oranında tamamlandı. 24 saat kesintisiz çalışmayla günde 470 metre ray montajı yapılıyor.

İSTANBUL HAVALİMANI'NA METROYLA GİTMEK NE KADAR SÜRECEK?

Türkiye'nin ilk hızlı metrosu olan İstanbul Havalimanı metrosu saatte 120 kilometre hıza çıkacak. 1. etap tamamlandığında Gayrettepe'den İstanbul Havalimanı'na 25 dakikada ulaşılabilecek. Şehir merkezleri arasındaki ulaşım süreleri şöyle:

* Gayrettepe - Kemerburgaz 11 dakika
* Gayrettepe - İstanbul Havalimanı 25,5 dakika
* Kemerburgaz - Kağıthane Meydan 47 dakika
* İstanbul Havalimanı- Üsküdar 49,5 dakika
* İstanbul Havalimanı - Kadıköy 57,5 dakika
* İstanbul Havalimanı - Esenler Otogar 53 dakika
* Kağıthane - Mecidiyeköy 4 dakika

2. etap tamamlandığında ise Halkalı'dan İstanbul Havalimanı'na 22 dakikada gidilebilecek. Kentin önemli noktaları arasındaki ulaşım süreleri şu şekilde:

* Halkalı - Sefaköy 12 dakika
* Kayaşehir - Bakırköy Meydan 32,5 dakika
* Kayaşehir - Yenikapı 43,5 dakika
* Kayaşehir - Kadıköy 58 dakika
* İstanbul Havalimanı - Üsküdar 49,5 dakika
* İstanbul Havalimanı - Ataşehir 64 dakika
* İstanbul Havalimanı - Halkalı 22 dakika

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU NE KADAR UZUNLUKTA?

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe hattı 38 km uzunluğunda olacak ve 9 istasyondan oluşacak. Hat, saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verecek.

İstanbul Havalimanı-Halkalı hattı ise 34 km uzunluğunda olup, güzergahta 7 istasyon yer alacak. Hat, saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verecek.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSUNU KİM YAPIYOR?

İstanbul Metro AŞ'de yer alan bilgilere göre; M11 hat adıyla hizmet verecek İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattı, Kolin-Şenbay İş Ortaklığı'nın yükleniciliğinde yapılıyor. Ortaklık, İstanbul Havalimanı metrosu inşaatına 9 Aralık 2016 tarihinde başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN